Mărturia fratelui unei victime de la Onești, despre intervenția Poliției: De la început m-au luat cu minciuni. Au zis că situația e sub control și omul nu are antecedente / Jurnalistul Sabin Gherman, pentru B1.ro: Totul arată ca o varză în sistem (VIDEO)

Mărturia fratelui unei victime de la Onești, despre intervenția Poliției: De la început m-au luat cu minciuni. Au zis că situația e sub control și omul nu are antecedente / Jurnalistul Sabin Gherman, pentru B1.ro: Totul arată ca o varză în sistem (VIDEO)
Foto: captură Youtube

Fratele unuia dintre electricienii uciși luni în apartamentul din Onești a povestit cum a decurs intervenția Poliției în acest caz, într-un interviu pentru jurnalistul Sabin Gherman. Paul Iștoan spune că imediat ce a aflat că fratele său este sechestrat a mers la fața locului acolo unde erau deja mai mulți polițiști care l-au asigurat că situația este sub control și că atacatorul nu avea antecedente, lucru care s-a dovedit ulterior a fi fals. ”Mi s-a părut că de la început m-au luat cu minciuni”, a spus fratele victimei, precizând și că negociatorul le-a spus colegilor săi că ”nu e nicio problemă”, iar atacatorul va ceda în scurt timp. Într-o declarație pentru B1.ro, jurnalistul Sabin Gherman a precizat că el a fost cel contactat de fratele victimei și că tinde să creadă faptul că membrii echipajelor de intervenție erau prea relaxați cu privire la acest caz. ”Faza asta cu polițiștii care stăteau și fumau o cred pentru că noi nu avem antrnamentul seriozității”, a declarat Gherman pentru B1.ro.

Fratele unuia dintre electricienii uciși la Onești povestește cum a decurs intervenția Poliției

”Am aflat în jur de ora 14.30 că sunt sechestrați. Am plecat acolo, știam cam în ce zonă e. Am văzut un echipaj de Poliție, m-am dus să vorbesc cu cineva, am reușit să găsesc un grup de polițiști care făceau un plan sau ceva. Am intrat în vorbă cu ei, m-am prezentat. Unul dintre polițiști a venit spre mine și mi-a zis că e șeful Poliției și că totul e în regulă, situația e sub control, omul nu are antecedente, mi s-a părut că de la început m-au luat cu minciuni. Acum a ieșit la iveală că omul avea antecedente și absolut toată Poliția știa despre el, e un om cu probleme.

Mi-au zis să stau liniștit că se ocupă ei, negociază. (…) Nu m-au lăsat să merg spre intersecție să văd și eu balconul și ce se întâmplă. Au motivat că nu aș avea ce să caut acolo ca să nu mă vadă fratele meu și să facă vrro criză. (…) M-am dat deoparte, m-am dus la câteva scări mai încolo. Am stat pe o bancă și, la un moment dat, a venit și mașina de intervenție cu băieții cu cagule. Băieții au coborât ușor din mașină, «noroc! noroc!», chestii din astea cum se mai cunoșteau între ei. Ușor, fără grabă își puneau câte o cagulă, câte o cască. Negociatorul mai venea din când în când să mai vorbească cu ei, le zicea «stați liniștiți că omul cedează, e calm, nu e nicio problemă», cu toate că omul le-a zis că în două ore îi omoară pe amândoi”, a povestit fratele unuia dintre electricienii uciși.

Mărturia fratelui unuia dintre electricienii uciși la Onești, despre intervenția Poliției: De la început m-au luat cu minciuni. Mi-au zis că totul e în regulă, că situația e sub control și omul nu are antecedente

Fratele unuia dintre bărbații uciși:De la Caracal până la Onești nu s-a schimbat absolut nimic

Bărbatul a mai povestit că în momentul în care au început să se audă țipete din balconul în care erau sechestrați cei doi muncitori, polițiștii au început să se agite, însă ”păreau debusolați”, iar unii dintre ei au plecat cu mâinile goale spre intervenție.

”La un moment dat, se aud țipete, cred că era și glasul fratelui meu. Vreo trei dintre ei au început să fugă și am fugit și eu, câțiva dintre ei s-au întors la mașină, erau debusolați parcă, vreo trei au plecat fără nimic în mână, au venit și ceii cu berbecul, dar era la distanță destul de mare față de scara unde trebuia să intre ei. Eu mă gândesc că dacă ești din trupele speciale și vii la o intervenție de genul ăsta, te echipezi repede, și-ai luat berbecul în mână, îți iei scutul și te duci într-o poziție de atac mai aproape de scară, nu la patru scări distanță și stai acolo cu berbecul în dinți și aștepți să poți să intervii. Nu stai la o vor,bă, la o țigară… Pur și simplu erau toți prea relaxați, ca și cum ăla nu era cu un cuțit în mână acolo să facă nimic. (…) Eu nu puteam să fac nimic, am încercat să fac poze. Nu mai zic că polițiștii mi-au zis că nu am voie să fac poze. Ești pe domeniul public, probabil că ai voie să faci poze. Unul dintre polițiști mă lua la mișto: «ce treabă ai tu cu pozele, ce dacă e fratele tău, lasă că îți spunem noi, nu te mai agita atât». Deci era tăiat, îl scoteau din scară și îmi spuneau să nu mă mai agit atât”, a mai declarat Paul Iștoan.

Fratele uneia dintre victime mai spune că de la tragedia de la Caracal din 2019 și până acum nu s-a svchimbat nimic în ceea ce pruvește intervenție autorităților în astfel de cazuri.

”De la Caracal până la Onești nu s-a schimbat absolut nimic. Autoriățile parcă nu ltiau cum să reacționeze. Nu am văzut acolo un șef sau pe cineva care să ăși asume toată acțiunea asta. Fiecare dintre polițiști mai dădea câte un sfat, mai spunea câte ceva. (…) Am aflat că aveau intrare prin spatele blocului și pe intrarea aia nu avea cum să-i vadă. Deci dacă polițiștii intrau pe intrarea din spate ar fi avut o șansă să ajungă la etajul 3 fără nicio problemă. (…) Ei zic că vecinii dădeau telefoane și le-a fost frică să nu afle de la vecini că intrau prin spate polițiștii. Eu mă întreb cine or fi vecinii ăia care dădeau telefoane sau e pru și simplu o speculație de-a lor și care a fost fatală pentru oamenii ăștia”, a mai declarat fratele bărbatului ucis.

Jurnalistul Silviu Gherman, pentru B1.ro:Pur și simplu luăm totul în derizoriu. Nu mai cred în reformă, cred în tăierea de la rădăcină, în reconstrucție totală

Jurnalistul Sabin Gherman a vorbit, pentru B1.ro, despre contextul în care s-a realizat interviul și impresiile sale despre acest caz după ce a stat de vorbă cu fratele uneie dintre victime.

„Eu am fost contactatde dânsul, pe rețelele de socializare și am zis că e în regulă să vorbim, mai ales că au apărut primele nelămuriri despre acest caz. Pe măsură ce am vorbit cu dânsul la telefon mi-am dat seama că vorbesc cu încă un martor care mi-a spus că polițiștii stăteau și fumau. Apoi am văzut reacția Sindicatului Europol. Deja nu mai pot avea suspiciuni că fratele victimei nu ar avea dreptate. Vine un sindicat ca Europol și spune că polițiștii nu au armament, că e de pe vremea URSS-ului, că nu există pregătire tactică în teritoriu, nu există aproape nimic, lunetiștii se află doar la București. Totul arată ca o varză în sistem. Discutăm despre pensionare la 42 de ani sau 47 de ani și cea mai mare problemă nu este asta, este Poliția în sine. Faza asta cu polițiștii care stăteau și fumau o cred pentru că noi nu avem antrnamentul seriozității. Pur și simplu luăm totul în derizoriu. Nu mai cred în reformă, cred în tăierea de la rădăcină, în reconstrucție totală”, a declarat Sabin Gherman, pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI
17:32 - Radu Burnete (Concordia): Investitorii se tem de „o terapie de şoc, adică taxe surprinzătoare impuse sectorului privat” în 2025
17:23 - Compania Coca-Cola retrage de pe piaţă 28 de milioane de sticle de plastic din cauza unei posibile contaminări. Ce au transmis autoritățile din Austria