Traian Berbeceanu, schimbat din funcție. Cine va fi noul prefect al Capitalei, ales de PLUS

Traian Berbeceanu, schimbat din funcție. Cine va fi noul prefect al Capitalei, ales de PLUS
foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Traian Berbeceanu va fi schimbat din funcția de prefect al Capitalei. Locul său va fi luat de avocatul Alin Stoica, liderul PLUS Sector 5, informează stiripesurse.ro.

La împărțirea prefecturilor între membrii coaliției de guvernare, funcția de prefect al Bucureștiului a ajuns la PLUS.

Dacian Cioloș dăduse de înțeles că Traian Berbeceanu nu va fi schimbat din funcția de prefect

Decizia vine în contextul în care, totuși, liderul PLUS, Dacian Cioloș, a dat de înțeles că Berbeceanu nu va fi schimbat.

„Am văzut că domnul Traian Berbeceanu și-a luat la revedere de la funcția de prefect, după negocierile politice în care s-a stabilit unde numește prefecți fiecare partid din Coaliția de guvernare. Eu știu că e un om care nu fuge la greu, așa că nu înțeleg unde se grăbește să plece”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook, la începutul lunii trecute.

Reacția coliderului USR-PLUS a venit după ce Berbeceanu și-a anunțat, tot pe Facebook, plecarea de la prefectură: „Am avut un mandat scurt, dar plin de provocări dintre cele mai grele, cărora nu le-aș fi făcut față fără ajutorul vostru, al bucureștenilor, în primul rând. (…) Îmi doresc ca viitorul prefect, cel care va fi nominalizat de USR – Plus, să fie unul dedicat total cetățenilor municipiului București”.

Decizia Guvernului Cîțu privind prefecții și subprefecții

La finele lunii ianuarie, Guvernul Cîțu a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care prefecții și subprefecții nu mai sunt înalți funcționari publici, ci au funcție de demnitate publică. Cîțu a dat asigurări la acea vreme că nu e vorba de o politizare a celor două funcții, ci de o „reașezare”.

La rândul său, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a punctat că „Reglementăm în drept ceea ce avem în fapt, pentru că, în realitate, avem de foarte mulți ani, indiferent de guvernare, în funcțiile de prefect și subprefect oameni politici”.

„Terminăm cu această ipocrizie. E de notorietate că oamenii politici prin concursuri, proceduri organizate, ajung în categoria funcționarilor publici pentru a exercita temporar apoi acestei funcții”, a mai spus ministrul Dezvoltării.

Acesta a mai ținut să precizeze că nu e nicio persoană în ultimii 13 -14 ani care să fi avut două mandate întregi de prefect sub guvernări diferite: „Asta arată extrem de clar că fiecare Guvern și-a dorit reprezentanții proprii”.

Cum și-au împărțit partidele de la guvernare funcțiile de prefect:

  • PNL: Alba, Bistrita Nasaud, Brasov, Bihor, Botosani, Calarași, Caraș, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea, Vrancea.
  • USR-PLUS: Argeș, Bacău, Brăila, București, Buzău, Galați, Gorj, Harghita, Ialomița, Maramureș, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui.
  • UDMR: Arad, Cluj, Covasna, Sălaj, Satu Mare.

PNL va avea 47 de subprefecți, USR PLUS -28 și UDMR – 10.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`