Tragedia de la Onești, acolo unde doi muncitori au fost sechestrați și uciși într-un apartament de fostul proprietar al imobilului a pus din nou în discuție problema negociatorilor din cadrul Poliției. Patru ore au durat negocierile cu atacatorul dar, în cele din urmă, acestea au eşuat.
În 2017, la nivelul Poliției Capitalei existau cinci negociatori, singurii din România, potrivit unui articol publicat de Libertatea.
Cu și mai mulți ani în urmă, în 2013, în Poliția Capitalei exista o echipă formată din șase negociatori.
”Echipa de negociatori a Poliției Capitalei a fost înființă în anul 2009. Astfel, șase polițiști cu aptitudini au fost selecționați din diferite structuri, cum ar fi cele de investigații criminale, ordine publică, proximitate sau chiar din trupele speciale. (…) Negociatorii Poliției Capitalei au urmat cursuri de formare și pregătire în tehnica negocierii cu unitatea de negociere a FBI-ului, devenind, astfel, o echipă de elită a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, pregătită să acționeze în momente critice, cu puternic impact emoțional”, se arată într-o publicație din acel an al Poliției Române.
Negociatorii intervin, de obicei, atunci când colegii lor din secțiile de Poliție nu reușesc să rezolve situațiile de criză, cum sunt cazurile în care o persoană vrea să-și pună capăt zilelor sau cazurile de lipsire de libertate ori de folosirea a unor arme de foc sau a altor mijloace care pun în pericol viața.
În ceea ce privește cazul crimelor de la Onești, negociatorul care a intervenit în operațiune a declarat, marți, că deși situația era sub control, la un moment dat s-a produs un declic.
„Pe tot timpul activităților de negociere s-au folosit tehnici de negociere, respectiv – tehnica ascultarii active, am urmărit detensionarea situației, reducerea nivelului de anxietateși stabilirea unui echilibru (…)
În jurul orei 16.55 s-a produs un declic, chiar dacă situația era sub control. Am auzit zgomote și țipete din interior, fapt care ne-a adus indicii clare că s-au produs agresiuni”, a declarat negociatorul operațiunii.
Polițiștii au prezentat, marți, și filmul operațiunii de la Onești.
Astfel, primul apel la 112 a avut loc la ora 11:47 ”de către un bărbat care a sesizat că are o problemă din cauza unui litigiu, amenințând că o să folosească un cuțit”.
”La ora 11:55, în urma raportării efectuate de polițiștii de la fața locului, s-a dispus constituirea unei grupe operative, formată din 17 polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Bacău, Serviciului de Ordine Publică, un negociator, precum și o echipa de intervenție din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale Bacău”, au precizat reprezentanții Poliției.
La ora 14.01 a fost solicitat sprijinul ISU Bacău, iar la 14:38 agresorul a sunat din nou la 112 anunțând că are în locuință două persoane legate și a cerut să i se restituie actul de proprietate al apartamentului sau suma de 300.000 de euro.
La 16.39a urmat un nou apel la 112 din partea agresorului, atunci când operatiorul a cerut să vorbească cu una dintre persoanele sechestrate.
Totodată, polițiștii au încercat să vorbeasc cu soția atacatorului, care însă nu a cooperat.
Iar la 16.55 s-a produs un declic, atunci când unul dintre ostatici l-a lovit pe agresor, mai spun polițiștii.