O singură doză de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer sau AstraZeneca reduce riscul de îmbolnăvire severă cu peste 80%, arată un studiu englez

O singură doză de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer sau AstraZeneca reduce riscul de îmbolnăvire severă cu peste 80%, arată un studiu englez
foto: Pixabay

O analiză efectuată în Anglia arată că o singură doză din vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech sau din cel de la AstraZeneca-Oxford reduce șansele de a avea nevoie de tratament spitalicesc cu un procent mai mare de 80%, potrivit BBC.

Studiu: Riscul de îmbolnăvire severă, redus cu peste 80% de vaccinurile anti-COVID-19 de la Pfizer și AstraZeneca

Datele Institutului englez de sănătate publică (PHE) – care se bazează pe persoanele cu vârste mai mari de 80 de ani – vin după rezultatele „spectaculoase” similare din Scoția. Matt Hancock, secretarul britanic al Sănătății, spune despre constatările studiului sunt „foarte solide”.

În Marea Britanie, peste 20 de milioane de persoane au fost deja vaccinate cu o primă doză de ser anti-COVID-19, echivalentul a mai mult de o treime din populația adultă a Regatului.

Matt Hancock s-a arătat de părere că rezultatele vaccinurilor ar putea ajuta, de asemenea, și la explica de ce în ultimele săptămâni numărul internărilor în secțiile britanice de terapie intensivă a scăzut în cazul persoanelor cu vârste mai mari de 80 de ani.

Dr. Mary Ramsay, coordonatoarea PHE pentru imunizare, susține că tot mai multe dovezi arată că vaccinurile funcționează în a reduce numărul de îmbolnăviri și în salvarea de vieți.

„Deși mai rămân multe alte date de urmat, acest lucru este încurajator și suntem din ce în ce mai încrezători că vaccinurile fac cu adevărat diferența”, spune Mary Ramsay.

Totodată, datele PHE sugerează că vaccinul Pfizer, care a fost lansat în Marea Britanie cu o lună mai devreme decât cel de la AstraZeneca, conduce la o reducere cu 83% a deceselor provocate de COVID-19.

În plus, arată că vaccinarea reduce cu aproximativ 60% riscul ca persoanele cu vârste mai mari de 70 de ani să dezvolte simptome COVID-19 la trei săptămâni de la administrarea primei doze.

Profesorul Jonathan Van-Tam, adjunctul principalului ofițer medical din Anglia, susține că decizia de administra vaccinul AstraZeneca la persoanele în etate a fost „în mod clar” una „justificată”. Anumite națiuni europene au refuzat să folosească acest ser la grupe de vârstă mai mari de 65 de ani, dat fiindcă datele studiilor clinice s-au referit preponderent la efectul asupra adulților mai tineri.

El spune că se așteaptă ca alte țări să fie „foarte interesate” de datele venite din Marea Britanie.

„Ne arată cum – dacă suntem răbdători… programul de vaccinare ne va duce într-o lume foarte diferită în următoarele luni”, a adăugat Jonathan Van-Tam.

Cu toate acestea, Marea Britanie a depistat în premieră pe teritoriul său varianta braziliană a coronavirusului, care are o mutație intitulată E484, ce ar putea reduce o parte din eficiența vaccinurilor anti-COVID-19.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`