Pragul de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca ar putea fi ridicat la 65 de ani sau eliminat. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță

Pragul de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca ar putea fi ridicat la 65 de ani sau eliminat. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a precizat, la Antena 3, că a solicitatcreșterea pragului de vârstă la 65 de ani pentru administrarea vaccinului anti-COVID AstraZeneca.

„Pentru dozele dePfizer și Moderna sunt deja rezervatetoate locuri disponibile până în data de 17 aprilie. Dozele sunt deja alocate. Urmează să deschidem noi centre de vaccinare și noi locuri pentru vaccinarea cu dozele AstraZeneca.

Pot spune în premieră că săptămânatrecută am făcut o solicitare oficială către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și către Agenția Națională a Medicamentului, pentru reevaluarea criteriului de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, având în vedere că au apărut date suplimentare cu privire la eficacitatea indubitabilă a acestui vaccin la persoanele cu vârste peste 55 de ani.

Avem în vedere fie creșterea pragului de vârstă la 65 de ani, fie eliminarea completă. Datele din Marea Britanie, din Scoția, arata eficacitatea foarte bună, depeste 94% în prevenire internărilor și a formelor de grave de boală provocată de COVID-19.

Cred că toate datele recomandă în acest moment aceastăcreștere a limitei la65 de ani sau eliminarea ei.

În marea lor majoritate, dozele AstraZeneca administrate în Marea Britanie au fost folosite la persoane cu vârsta de peste 65 de ani”, a spus Valeriu Gheorghiță la Antena 3.

În prezent, înRomânia, administrarea vaccinului AstraZeneca este recomandată persoanelorcu vârste până la 55 ani.

Valeriu Gheorghițăa precizat că lista de așteptare pe platforma de programare în vederea administrării vaccinului va fi disponibilă din 15 martie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`