Două luni de la debutul campaniei de vaccinare. Aproape 900.000 de români au fost imunizați împotriva COVID-19

Două luni de la debutul campaniei de vaccinare. Aproape 900.000 de români au fost imunizați împotriva COVID-19
Foto. Inquam Photos / Octav Ganea

Campania de vaccinare a început în urmă cu două luni, în România. Până în prezent, au fost vaccinate 890.068 de persoane, potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV). 

Cadrele medicale au fost primele persoane vaccinate. Prima persoană a fost asistenta medicală Mihaela Anghel, de la Institutul Național „Prof. Dr. Matei Balș”. Aceasta a făcut parte din echipa care a tratat primul caz de infecție cu coronavirus din România. 

Campania de vaccinarea a început atunci în 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

De asemenea, de la începutul campaniei de vaccinare, au fost imunizați aproape 900 de mii de oameni în România și au fost raportate peste 5.000 de reacții adverse.

Potrivit CNCAV, România se află pe locul 7 în lume și pe locul 2 în Europa în ceea ce privește vaccinarea cu ambele doze de vaccin anti-Covid. 

României i-a fost alocată, în decembrie, o tranșă ”simbol” de 10.000 de doze din vaccinul Pfizer.

 

Noi locuri disponibile în platforma de vaccinare, pentru persoanele vulnerabile

 

Începând de sâmbătă, persoanele din categoriile vulnerabile, precum cele cu vârste de peste 65 de ani și cei care suferă de boli cronice se pot programa în platforma națională de vaccinare. Anunțul a fost de medicul Valeriu Gheorghiță, care a mai precizat că 130 de noi cabinete se vor deschide, pentru imunizarea cu Pfizer, din data de 1 martie.

Totodată, potrivit Antena 3, Valeriu Ghoerghiță a mai precizat că începând din luna aprilie va fi deschisă etapa a III-a de vaccinare, care va funcționa în paralel cu etapa a II-a.

De mâine, platforma va fi disponibilă pentru programarea persoanelor care sunt eligibile și anume persoanele vulnerabile, de peste 65 de ani, cunoscute cu boli cronice și cu dizabilități. Nu vom face programare în această etapă pentru persoanele care deservesc activități esențiale (…) perăm să ajungem la peste 100.000 de persoane vaccinate zilnic, ceea ce înseamnă că în septembrie ne vom atinge obiectivul”, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, potrivit sursei citate. 

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`