Klaus Iohannis ar putea merge într-o vizită de stat în Estonia, în iunie. Ce a discutat vineri Președintele României cu omoloaga sa estonă, Kersti Kaljulaid

Klaus Iohannis ar putea merge într-o vizită de stat în Estonia, în iunie. Ce a discutat vineri Președintele României cu omoloaga sa estonă, Kersti Kaljulaid
foto: Facebook @ Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri o convorbire telefonică în format de videoconferință cu omoloaga sa din Estonia, Kersti Kaljulaid, în contextul aniversării a 100 de ani de relații diplomatice, a anunțat Administrația Prezidențială, care a precizat că șeful statului a acceptat invitația de a efectua o vizită de stat în țara baltică, în cursul lunii iunie, „dacă vor permite condițiile epidemiologice”.

Președintele Klaus Iohannis ar putea merge într-o vizită de stat în Estonia, în iunie, la invitația omoloagei estone,Kersti Kaljulaid

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut o convorbire, în format videoconferință, cu Președintele Republicii Estonia, doamna Kersti Kaljulaid, în contextul aniversării a 100 de ani de relații diplomatice, la data de 26 februarie 2021.În cadrul convorbirii au fost abordate subiecte din sfera cooperării bilaterale, gestionarea pandemiei de COVID-19, cooperarea cu țările din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, precum și Inițiativa celor Trei Mări”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Conform sursei citate, „în contextul aniversării a 100 de ani de relații diplomatice, Președintele României a salutat nivelul excelent al relațiilor bilaterale, bazate pe valori și interese comune”. Totodată, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat aprecierea față de „dialogul intensificat și cooperarea aprofundată dintre cele două țări, atât în plan bilateral și european, cât și în cadrul formatelor de cooperare regională și internațională”. De asemenea, șeful statuluia subliniat nevoia de a consolida cooperarea bilaterală în sfera economică, în ceea ce privește asigurarea tranziției la economia și societatea digitale, precum și în combaterea efectelor schimbărilor climatice.

Cei doi oficiali au discutat și despre pandemia de COVID-19, ocazie cu care s-au informat reciproc cu privire la măsurile implementate și la stadiul campaniei de vaccinare.

„În privința Vecinătății Estice, Președintele României a accentuat necesitatea unui angajament politic mai puternic față de statele din Parteneriatul Estic, în special cele asociate Uniunii Europene, precum și a unei atenții mai mari acordate soluționării conflictelor prelungite din regiune”, se mai arată în același comunicat.

La solicitarea părții estone, spune Administrația Prezidențială, „Președintele României a informat în legătură cu vizita pe care a efectuat-o la Chișinău la finalul anului trecut, prilej cu care a transmis un mesaj puternic de susținere pentru agenda de reformă a noului Președinte al Republicii Moldova, doamna Maia Sandu.În context, Președintele Klaus Iohannis a precizat că România a mobilizat un nou pachet de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova, constând în asistență de urgență pentru combaterea pandemiei de COVID-19”.

„În ceea ce privește cooperarea în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, Președintele României a exprimat aprecierea pentru succesul Summitului găzduit de Președintele Kersti Kaljulaid în toamna anului trecut, într-un context epidemiologic dificil. Președintele Klaus Iohannis a apreciat că Inițiativa celor Trei Mări oferă, mai mult ca niciodată, o platformă adecvată pentru redresare economică în perioada post-pandemie, bazată pe dezvoltarea conectivității. Din această perspectivă, Președintele României a subliniat că obiectivul principal rămâne implementarea proiectelor strategice de interconectare”, potrivit comunicatului.

La invitația omologului eston, Președintele României, Klaus Iohannis, a acceptat să efectueze o vizită de stat în Estonia în cursul lunii iunie, dacă vor permite condițiile epidemiologice, a mai menționat Administrația Prezidențială.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:38 - Nicușor Dan: Nu se fac mari investiții în București pentru că banii sunt distribuiți prost. Primăriile de sector primesc de 3 ori mai mulți bani decât noi, deși noi avem mai multe atribuții decât ei. Așa se duc banii pe tot felul de prostii (VIDEO)
19:36 - Nicușor Dan: Este un grad uriaș de ilegalitate la sectoarele din București în ceea ce privește emiterea autorizațiilor. Asta e calea cea mai simplă de a reveni în legalitate (VIDEO)
19:24 - Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara, transportați la spital. Cei mici au acuzat stări de rău
19:03 - Gheorghe Falcă: Cred că acest parteneriat al PNL-ului cu administrațiile locale poate să dinamizeze viața din România în momentele grele prin care vom trece în 2025 (VIDEO)
18:58 - Ciprian Ciucu, despre referendumul inițiat de Nicușor Dan: E important deoarece poate da tonul pentru o reformă administrativă a Capitalei. La întrebarea despre buget e puțin neclar (VIDEO)
18:53 - Bărbat din Alba, încarcerat după ce un copac a căzut pe mașina în care se afla. Victima a suferit multiple traumatisme
18:27 - Ciprian Ciucu, despre planurile PNL-ului după alegeri: Să facem o alianță cu forțe de dreapta. Ne-am dori refacerea guvernării așa cum a fost în 2020, dar mult mai matură (VIDEO)
18:15 - Ciucu: Există posibilitatea ca PSD să facă alianță cu AUR / Mă aștept ca PSD să tragă pentru Simion, să-l ducă în turul 2. Avem informații că sunt anumite județe care au primit această sarcină (VIDEO)
18:11 - De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
17:53 - Newsweek: Amendă de până la 2.500 de lei pentru românii care stau la casă atunci când ninge. Ce să facă?