Sorin Cîmpeanu: ”Sunt convins că printre pierderile generate de predarea și examinarea online se regăsește și posibilitatea de fraudare a examenelor online”

Sorin Cîmpeanu: ''Sunt convins că printre pierderile generate de predarea și examinarea online se regăsește și posibilitatea de fraudare a examenelor online''
Foto: Inquam Photos / George Calin

Fraudarea examenelor online ar putea să fie făcută în acest moment, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi 24. De asemenea, el a mai subliniat că au fost situații în care elevii sau studenții nu au acceptat să își deschidă camerele.

În niciun caz nu trebuie stigmatizată o instituție, o universitate, care a avut curajul să pună în evidență acest lucru. Din păcate, sunt convins că printre pierderile generate de predarea și examinarea online se regăsește și această posibilitate de fraudare a examenelor online.

Dincolo de faptul că profesorii nu au fost formați, pregătiți pentru a preda online, predare care diferă de la alcătuirea conținutului și până la evaluare, nu există nici măcar acele platforme securizate prin care să ai garanția că cel care răspunde întrebărilor tale la examen este cel care trebuie să răspundă. Există sisteme deja în câteva universități foarte cunoscute în lume care de 4-5 ani practică acest sistem de examinare, dar el necesită o platformă informatică de examinare, necesită pregătirea specială a cadrelor didactice pentru a uitiliza această platformă. Nu există în România. Pentru o evaluare securizată în online nu suntem pregătiți.

Sunt și alte lucruri de natură juridică. Pentru a avea garanția că cel care răspunde întrebărilor este într-adevăr elevul sau studentul care trebuie să răspundă, trebuie ca acela să fie de acord să dea control examinatorului asupra propriului laptop.
Au fost foarte multe situații în care au fost elevi sau studenți care n-au acceptat să deschidă camerele. Există o componentă a digitalizării educației pentru care am avut negocieri inclusiv în cursul zilei de astăzi și care este importantă nu numai prin prisma oportunității pe care ne-o oferă Planul Național de Redresare și Reziliență, de a adăuga resurse financiare alocate educației, ci și prin prisma viitorului educației, pentru că ne vom îndrepta către aceste forme de predare și de examinare mult mai mult decât până acum.

În domeniile care se pretează, vă garantez că se va merge către acest lucru și digitalizarea va fi extrem de importantă”, a precizat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Zeci de studenți de la Facultatea de Drept din București riscă exmatricularea, după ce au copiat la examenele online

Zeci de studenți de laFacultatea de Drept, care se pregăteau să devină avocați, procurori sau judecători, au copiat la mai multe examene desfășurate în mediul virtual, iar conducerea universității se gândește să-i exmatriculeze pe cei vizați.

49 de studenți din anul I au creat grupuri paralele, prin intermediul cărora rezolvau la comun subiectele de examen, informeazăEduPedu. Răzvan Dincă, decanul Facultății de Drept, din cadrul Universității București, s-a declarat șocat de amploarea evenimentului și de modul de operare al studenților.

Copiatul la examene, o practică celebră laFacultatea de Dreptdin cadrul Universității București

Săptămâna trecută, conducerea Facultății de Drept a anulat un examen online susținut simultan de 770 de studenți și astfel, s-a pornit o anchetă disciplinară față de profesoara Simona Cristea, cea care a organizat examenul.

În cadrul Facultății de Drept, mecanismele de fraudare a examenelor sunt binecunoscute. În cercurile de studenți există persoane care au trecut majoritatea examenelor folosind celebra metodă, „casca în ureche”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`