Sorin Cîmpeanu, despre examenele naţionale în pandemie: Ştacheta trebuie coborâtă inteligent în acest an

Sorin Cîmpeanu, despre examenele naţionale în pandemie: Ştacheta trebuie coborâtă inteligent în acest an
Foto: Inquam Photos / George Calin

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a declarat, joi, că programa pentru examenele naţionale va trebui să fie adaptată specificului acestui an iar ştacheta „trebuie coborâtă inteligent”.

Sorin Cîmpeanu: Această ştachetă, o spun cu subiect şi predicat, trebuie coborâtă inteligent în acest an

„Programa de examen este adaptată specificului acestui an. Dacă nu recunoaştem că acest an a fost altfel decât ceilalţi ani, înseamnă că negăm realitatea. Am păstrat datele de examen, am păstrat prezenţa fizică la examen, nu putem să le cerem elevilor să fie verificaţi ca şi cum procesul de predare-învăţare n-ar fi suferit nicio influenţă pe parcursul pandemiei. Deci această ştachetă, o spun cu subiect şi predicat, trebuie coborâtă inteligent în acest an. Partea de adaptare a materiei de examen s-a făcut de către colective de specialişti, s-a evitat extragerea unei anumite porţiuni, ultimele două luni, ultimele cinci luni, şase luni, şi s-a încercat extragerea unor noţiuni care au fost considerate cu un grad de relevanţă mai scăzut”, a afirmat oficialul, într-o emisiune la Digi 24, citat de Agerpres.

Totdată, acesta s-a referit şi la programa de examene în general, care ar trebui adaptată pentru a ţine cont de nevoile de educaţie ale elevilor şi de intenţiile pe care le au în urmarea învăţământului universitar.

„Ar trebui să fie mult mai flexibilă această programă, pentru a putea fi adaptată aspiraţiilor fiecărui elev. (…) Să eliminăm această ipocrizie, cei care ştiu că vor da examen de admitere în universităţi din ţară sau din străinătate la anumite materii se vor concentra pe acele materii. Să îi lăsăm să atingă performanţa pe acele materii, adică să avem un curriculum mai flexibil, la asta lucrăm acum”, a completat ministrul.

Sorin Cîmpeanu, despre situația în care s-ar reveni integral la învățământul online

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că, în scenariul nedorit în care toate școlile ar trebui să treacă la învățământul online, situația ar fi mai bună decât înainte de începutul semestrului al doilea, dar nu suficient de bună.

Întrebat, miercuri seară, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, cu Tudor Mușat, dacă efortul de dotare a elevilor cu echipamente pentru școala online continuă acum, deși în cele mai multe unități de învățământ cursurile au loc față în față, Sorin Cîmpeanu a răspuns: ”Cu siguranță, da. În fiecare zi sunt livrate laptop-uri achiziționate deja (…), există proiecte care să facă posibilă dotarea cu echipamente IT și susținerea digitalizării prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Este un program care este într-o continuă discuție, se realizează fișe de reformă pentru fiecare acțiune, iar digitalizarea care include și echipamentele IT este considerată prioritară”.

Sorin Cîmpeanu, despre cum va afecta noua formă de calcul a incidenței scenarile în care funcționează școlile

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a explicat cum ar putea fi afectate școlile de noua metodă de calcul a ratei de infectare cu SARS-CoV-2, la nivelul fiecărei localități. Cîmpeanu a anunțat că noua formulă nu va afecta într-un mod semnificativ unităile de învățământ din orașele mari, iar un număr mic de școli ar putea ajunge în scenariul roșu, odată cu schimbare ratei de infectare din localitate și depășirea cifrei de 3 la mia de locuitori.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:27 - Reacția vehementă a Nadiei Comănesci după ce Călin Georgescu i-a folosit imaginea: „Nu înţeleg şi cred că e bine să …”
16:26 - AEP a cerut ANAF să caute sursa banilor plătiți tiktokerilor ce l-au promovat pe Călin Georgescu
16:19 - Tribunalul București spune că numele străzii Mircea Vulcănescu trebuie schimbat. Judecătorul: Vulcănescu a participat la problema finanțării armatei germane
16:17 - Motivul pentru care o tânără a fost refuzată la un interviu de angajare: „Dacă vă întrebați cum arată piața muncii în acest moment e de ajuns să vă uitați la ochii mei umflați de plâns”
15:58 - Kovesi, în fața studenților din Iași: Cei care spun că vor pacea, în tot acest timp iau cu forța ceea ce nu le aparține / Ura și agresivitatea nu ar trebui să ne ghideze în alegerile pentru țara noastră atât de frumoasă
15:58 - Ionel Corbu, procurorul care a instrumentat dosarul 10 august, a fost chemat din rezervă de președintele Klaus Iohannis. Surse: Ar urma să ajungă la STS (VIDEO)
15:55 - Explozie puternică într-un bloc din Codlea, Brașov. Un bărbat se află în stare gravă
15:51 - Călin Bota (PNL), după ce Klaus Iohannis a convocat CSAT: „SRI și SIE ar fi trebuit să-l informeze pe președintele României, și nu doar pe el, legat de toate aceste evenimente din ultima perioadă” (VIDEO)
15:42 - Newsweek: ALERTĂ! O nouă escrocherie îi lasă pe români fără bani. Cât de ușor sunt atrași în cursă? Cum scapi?
15:32 - Trei persoane au încercat să ascundă droguri în ghiozdanul unei fetițe. Cum au fost prinși