Lucian Bode, despre incendiul de la Constanța: ”Vom vedea și răspunderea penală a unora pentru că a murit un om care putea să fie salvat”

Lucian Bode, despre incendiul de la Constanța: ”Vom vedea și răspunderea penală a unora pentru că a murit un om care putea să fie salvat”
Foto: gov.ro

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat joi, referindu-se la incendiul de la Constanța, unde ao femeie a murit sărind de la etaj în încercarea de a se salva din apartamentul cuprins de flăcări, că dincolo de cercetara discuplinară aflată în curs este nevoie și de o ”răspundere penală a unora pentru că a murit un om”.

Lucian Bode, noi precizări despre incendiul de la Constanța:Așteptăm finalizarea cercetării și vom prezenta concluziile

”Noi avem un raport preliminar. În același timp, se realizează o cercetare disciplinară, ea a început în această săptămână și cred că în câteva zile va fi finalizată. În raportul preliminar ați văzut măsurile luate. Așteptăm finalizarea cercetării și vom prezenta concluziile. (…) Scara respectivă, din raportul preliminar, înțeleg că era defectă, dar era defectă de doi ani și aici responsabilul, cel care avea obligația să anunțe și să solicite fondurile necesare pentru reparații, evident că va trebui să dea explicații.

Ce este foarte important este că dincolo de aceste sancțiuni pe componenta noastră, internă, acolo eu cred că vorbim și de o latură penală și de va finaliza cercetarea disciplinară, dar vom vedea și răspunderea penală a unora pentru că a murit un om, a murit un om care putea să fie salvat ci scara funcțională, cu o pernă pneumatică de salvare în dotare”, a declarat șeful MAI, la Antena 3.

Bode:Sunt patru perne pneumatice la nivel național

Totodată, Lucian Bode a amintit că, în acest moment, la nivel național, există doar patru perne pneumatice care ar putea fi folosite în intervenții de salvare.

”Sunt patru perne pneumatice la nivel național. În acest moment, avem un grup de lucru la nivelul inspectoratelor județene, a Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, împreună cu partenerii europeni. Analizăm să vedem cum funcționează în țările în care aceste perne pneumatice de salvare sunt în dotarea salvatorilor, ce s-a întâmplat în alte țări în care după ce ele au fost introduse, ulterior au fost retrase – Israel, spre exemplu. Sunt multe discuții în acest sens, dar eu, așa cum văd lucrurile ca simplu cetățean, mă gândesc că un astfel de echipament, care nici nu costă foarte mult, aflat în dotarea fiecărui județ este absolut necesar. Vom vedeea concluziile specialiștilor și le vom prezenta public”, a mai spus Lucian Bode.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`