Ministerul Educației și Cercetării anunță că nu a transmis nicio interdicție expresă către unitățile de învățământ, privind oferirea de flori și mărțișoare și informează că nici nu va transmite. Totuși, MEC îndeamnă la prodență în contextul pandemiei de COVID-19 și reamintește că există interacțiuni care pot facilita transmiterea infecției cu SARS-CoV-2.
MEC a anunțat miercuri că nu a transmis nicio interdicție către unitățile de învățământ privind oferirea de flori și mărțișoare cu ocazia sosirii primăverii. Mai mult decât atât, Ministerul Educației susține că „nici nu poate shcimba și nici nu dorește” să se implice în includerea unor valori de tip simbol precum sunt florile și mărțișoarele la categorie „obiecte personale”.
„În ordinul comun nr. 3.235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 – II. Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă).
Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum „flori și mărțișoare” în categoria „obiecte personale”.
Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Educației.
Mai mult decât atât, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a ținut să transmită că nu este interzisă oferirea de flori sau mărțișoare cu ocazia zilelor de 1 și 8 Martie, având în vedere că acestea nu pot fi considerate obiecte personale.
„Ordinul de ministru comun, Educaţie – Sănătate, prevede că nu se pot schimba obiecte personale. Însă Ministerul Educaţiei nu doreşte şi nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol a uneifloriîn obiect personal. O floare nu este un obiect personal. Nici măcar un mărţişor nu consider că este un obiect personal. Aşadar, Ministerul Educaţiei nu doreşte şi nu poate să se implice în schimbarea unei valori de simbol în obiect personal”, a explicat ministrul, la Antena 3.