Un Ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății interzice schimbul de obiecte persoanle în școli. Sorin Cîmpeanu: Nu e valabil pentru flori și mărțișoare

Un Ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății interzice schimbul de obiecte persoanle în școli. Sorin Cîmpeanu: Nu e valabil pentru flori și mărțișoare
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE: 24 februarie, ora 14.00:Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a declarat că ministerul pe care îl conduce nu a transmis nicio interdicţie privind oferirea de flori și mărțișoare înșcoli, pe 1 și 8 Martie. De altfel, a precizat Cîmpeanu, nu a fost emisă nici măcar vreo recomandare în acest sens.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Elevii nu vor mai putea duce la școală mărțișoare și flori de 1 și 8 martie, prevede un Ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății publicat în Monitorul Oficial încă din 5 februarie. Măsura nu prevede excepții. Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declara că se pot oferi în schimb felicitări și mărțișoare virtuale.

„Trebuie să respectăm legea, așa cum este. (…) Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor. (…) Nu pot să spun: avem un ordin, nu-l respectați. Și dacă spun foarte ferm ‘nu care cumva să dați un mărțișor’, cădem în altă extremă. Prioritatea este sănătatea copiilor și a profesorilor. Nu știu dacă ne putem imagina că putem da niște reguli de genul: oferiți mărțișoare cu mănuși chirurgicale, mărțișoare sterilizate sau date cu dezinfectant. Riscăm să cădem în ridicol”, a declarat Sorin Ion, pentru Europa Liberă.

El a punctat că profesorii cunosc foarte bine această regulă.

Păreri împărțite despre măsura privind florile și mărțișoarele în școli

Medicul infecționist Adrian Marinescu a declarat că e mai bine așa, pentru că se evit aglomerațiile și schimbul de obiecte.

„Trebuie să încercăm în această perioadă să reducem interacțiunile celor mici. E vorba de obiectul în sine, florile, mărțișoarele, când le dăm dintr-o mână în alta. În alt doilea rând, interacțiunile ar fi mai importante. Trebuie să ne apropiem de persoana de lângă noi, nu se păstrează distanțarea. În al treilea rând, în situații de acest gen apar aglomerări. De obicei, se duc și la profesoara de alături, se duc și la directoare, apare un mediu în care se pot transmite mai ușor virusul la nivel de aerosoli. Pentru a se reduce riscul și pentru ca lucrurile să fie organizate, s-a mers pe acest ordin”, a afirmat doctorul Marinescu.

În schimb, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și deputat PSD, crede că măsura e exagerată: „Dacă extrapolăm și considerăm mărțișoarele obiecte personale, florile obiecte personale, atunci o să ne găsim într-o situație paradoxală că nu mai trebuie să desfășurăm nici un fel de activitate pentru că orice obiect, marfă devine obiect personal (…) De aici și până a considera că orice gest înseamnă un schimb de obiecte personale este o exagerare destul de mare, o astfel de abordare nu ține seama de realitate”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`