Valeriu Gheorghițăa mers miercuri într-o vizităde lucru într-unul dintre centrele de vaccinare dedicate cadrelor didactice, pentru a vedea cum se desfășoară activitatea.
Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 a declarat că nu a avut parte de surprize neplăcute. El a mai adugăt că în prima zi dedicată imunizării personalului didactic, 900 de persoane sunt înscrise la vaccinare, iar în zilele următoare numărul acestora trece de 1000.
„Astăzi sunt aproximativ 900 de persoane programate din personalul didactic. În zilele următoare sunt aproximativ 1000 de persoane în fiecare zi. Ne-am dorit să vedem dacă activitatea decurge normal, dacă lucrurile au fost bine pregătite și dacă personalul are cunoștințe de activitatea care se desfășoară, dacă cunoaștem producerile, instrucțiunile. Din fericire, lucrurile decurg cat se poate de normal. Am stat de vorba cu coordonatorul centrului de vaccinare am considerat că activitatea se desfășoară în condiții bune”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Întrebat dacă profesorii care ratează perioadade vaccinare care le este alocată vor mai avea șansa să se vaccineze, Valeriu Gheorghiță a spus că aceste lucru va fi posibil
„Personajul didactic face parte din categoria care deservește activități esențiale. Ei vor rămâne eligibili pe toată durata campaniei de vaccinare și vor putea să se vaccineze pe toată durata campaniei și în momentul în care vor dori, vor putea face acest lucru”, a mai spus medicul.
Medicul militar a oferit explicații și pentru situația în care o persoană vaccinată își pierde adeverința de vaccinare.
„Platforma este strict pentru a aloca un loc pentru dozele de vaccin. Dovada de vaccinare se poate printa de la respectivulcentru de vaccinare sau direct din registrulelectronicnațional al vaccinărilorde la nivelul INSP”, a spus coordonatorul.
Pentruvaccinareapersonalului din învățământ împotriva noului coronavirus, au fost deschise centre specialeîn Bucureşti şi în 23 de judeţe. În perioada următoarevor fi deschise şi în celelalte judeţe.
Coordonatorul campaniei, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că peste 60.000de dascăli vor fi imunizaţi cu prima doză până pe 10 martie.
Inspectoratele se vor ocupa de programarea personalului didactic, deoarece acest lucru nu se va face pe platforma dezvoltată de STS.
“Programarea se va face după o altă modalitate şi nu se efectuează programarea în platforma informatică, practic unităţile de învăţământ centralizează lista cu personalul propriu care doreşte să fie vaccinat în această perioadă, aceste liste sunt centralizate la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene şi sunt transmise către direcţiile de sănătate publică. Direcţiile de sănătate publică, în funcţie de capacitatea cabinetelor de vaccinare şi de perioada pe care am propus-o pentru derularea activităţii de vaccinare efectuează programarea persoanelor respective, iar beneficiarii vor fi anunţaţi prin grija inspectoratelor şcolare şi a conducătorilor unităţilor de învăţământ. Procesul de vaccinare ar trebui să dureze între 7-10 zile pentru fiecare judeţ, în funcţie de momentul la care debutează activitatea de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Vaccinarea se va face în centre separate, special amenajate, cu vaccin AstraZeneca pentru persoanele care au 55 de ani inclusiv şi cu vaccin Pfizer pentru cei peste această vârstă, urmând a exista circuite separate de vaccinare.