Kelemen Hunor: În acest an trebuie să scăpăm de MCV / Amânarea intrării în Spațiul Schengen, o pierdere uriașă din punct de vedere economic

Kelemen Hunor: În acest an trebuie să scăpăm de MCV / Amânarea intrării în Spațiul Schengen, o pierdere uriașă din punct de vedere economic
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vicepremierul Kelemen Hunor susține că intrarea României în Spațiul Schengen este un deziderat important pentru guvernul de PNL – USR-PLUS – UDMR și că acest lucru trebuie să se întâmple treptat, în 2021-2022. Totodată, el a declarat că Mecanismul de Cooperare și Verificare trebuie închis în acest an.

Kelemen Hunor, despre MCV și intrarea României în Spațiul Schengen

„Noi în acest an trebuie să scăpăm, trebuie să închidem MCV-ul şi pentru acest lucru, bineînţeles, Guvernul va face toate demersurile şi va iniţia tot ce este de făcut în domeniul justiţiei în primul rând, dar nu numai, pentru a închide MCV-ul. Şi ar trebui să intrăm, tot în 2021-2022, treptat, în Spaţiul Schengen, fiindcă nu se poate accepta (…) să îndeplinim toate criteriile tehnice şi permanent să fim amânaţi cu intrarea în Spaţiul Schengen. Din punct de vedere economic e o pierdere uriaşă şi din punct de vedere hai să-i spunem, aşa, moral, este o situaţie care nu poate fi susţinută. Ai îndeplinit criteriile? Atunci trebuie să faci pasul următor”, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor, marți seară, la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.

El a explicat că intrarea se poate face etapizat, mai întâi pentru accesul pe calea aerului, iar mai apoi pentru cel terestru, dar important este ca ţara noastră să intre în Spaţiul Schengen, fiindcă nu există argumente să fie în afara acestei zone.

„Sigur, frontiera externă a UE va fi frontiera României, în foarte mare parte (…), dar nu contează. Noi trebuie să apărăm graniţa externă şi să fim în Schengen. Este pentru guvernul PNL-USR-UDMR un deziderat important”, a mai spus Kelemen Hunor.

Florin Cîțu: Sper ca România să intre în Schengen anul acesta

Despre intrarea României în Spațiul Schengen a vorbit în această lună și premierul, care a explicat că țara noastră este pregătită să facă acest pas încă din anul 2011.

„România este gata să intre în Schengen în 2011. A apărut această discuţie cu MCV-ul. Trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot ce este posibil să avem un raport favorabil al MCV, după aceea putem să discutăm despre Schengen. Dacă toate lucrurile merg bine şi am început astăzi cu desfiinţarea SIIJ şi avem un raport favorabil în ceea ce priveşte MCV-ul putem să sperăm să continuăm discuţiile pentru a adera la zona Schengen chiar de anul acesta”, a declarat Florin Cîţu, în 18februarie, la Digi 24.

În 26 ianuarie, prim-ministrul îi spunea chiar și omologului său olandez că România este, „fără îndoială, pe deplin pregătită pentru a intra în zona Schengen”.

„În cursul zilei de ieri am avut o convorbire telefonică cu Prim-ministrul Țărilor de Jos, Mark Rutte. Am analizat perspectivele promițătoare ale cooperării dintre România și Țările de Jos, concentrându-ne pe consolidarea relațiilor economice și pe dinamizarea dialogului politic. Obiectivul nostru legitim de aderare la spațiul Schengen a fost unul dintre punctele esențiale atinse în discuția cu Prim-ministrul Rutte, căruia i-am transmis că România este, fără îndoială, pe deplin pregătită pentru a intra în zona Schengen. De asemenea, am discutat despre evoluția pandemiei și despre cum se desfășoară procesul de vaccinare în cele două state”, preciza premierul Florin Cîțu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)