(P) Beneficiile uleiului de oregano

(P) Beneficiile uleiului de oregano
Foto: pixabay.com

(P) Oregano este o plantă aromatică, cunoscută cel mai bine drept ingredient alimentar în bucătăria italiană. Cu toate acestea, poate fi concentrată și într-un ulei esențial încărcat cu antioxidanți și compuși puternici care au dovedit beneficii pentru sănătate.

Uleiul de oregano este un extract și, deși nu este la fel de puternic ca uleiul esențial, este util atât atunci când este consumat, cât și când este aplicat pe piele. Pe de altă parte, uleiurile esențiale nu sunt destinate consumului.

Interesant este faptul că uleiul de oregano este un agent natural antibiotic și antifungic eficient și vă poate ajuta să pierdeți în greutate și să reduceți nivelul de colesterol.

Ce este uleiul de oregano?

Botanic cunoscut sub numele de Origanum vulgare, oregano este o plantă cu flori din aceeași familie ca menta. Este adesea folosită ca plantă pentru aromatizarea alimentelor.

Deși este originar din Europa, acum crește în întreaga lume.

Oregano a fost popular de când civilizațiile antice grecești și romane l-au folosit în scopuri medicinale. De fapt, numele oregano provine din cuvintele grecești „oros”, care înseamnă munte și „ganos”, care înseamnă bucurie sau încântare.

Planta a fost folosită de secole și ca condiment culinar.

Uleiul esențial de oregano se obține prin uscarea la aer a frunzelor și a lăstarilor plantei. După ce sunt uscate, uleiul este extras și concentrat prin distilare cu abur.

Uleiul esențial de oregano poate fi amestecat cu un alt tip de ulei și aplicat local.

Extractul de ulei de oregano, pe de altă parte, poate fi produs prin mai multe metode de extracție folosind compuși precum dioxidul de carbon sau alcoolul. Este disponibil pe scară largă ca supliment și poate fi găsit adesea sub formă de pilule sau capsule.

Oregano conține compuși numiți fenoli, terpeni și terpenoizi. Au proprietăți antioxidante puternice și sunt responsabile de parfumul său:

· Carvacrol. Cel mai abundent fenol din oregano, s-a dovedit că oprește creșterea mai multor tipuri diferite de bacterii.

· Timol. Acest antifungic natural poate susține, de asemenea, sistemul imunitar și protejează împotriva toxinelor.

· Acid rozmarinic. Acest antioxidant puternic ajută la protejarea împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

Se consideră că acești compuși stau la baza numeroaselor beneficii în ceea ce privește sănătatea. Iată două dintre ele:

Antibiotic natural

Oregano și carvacrolul pe care îl conține pot ajuta la combaterea bacteriilor. Bacteria Staphylococcus aureus este una dintre cele mai frecvente cauze de infecție, rezultând în afecțiuni precum intoxicații alimentare și infecții ale pielii.

Un studiu special a analizat dacă uleiul esențial de oregano a îmbunătățit supraviețuirea a 14 șoareci infectați cu Staphylococcus aureus. S-a constatat că 43% dintre șoarecii cărora li s-a administrat ulei esențial de oregano au trăit în ultimele 30 de zile, o rată de supraviețuire aproape la fel de mare ca rata de supraviețuire de 50% pentru șoarecii care au primit antibiotice obișnuite.

Cercetările au arătat, de asemenea, că uleiul esențial de oregano poate fi eficient împotriva unor bacterii potențial rezistente la antibiotice. Aceasta include Pseudomonas aeruginosa și E. coli, ambele fiind cauze frecvente ale infecțiilor urinare și ale tractului respirator.

Poate ajuta la scăderea colesterolului

Studiile au arătat că uleiul de oregano poate ajuta la scăderea colesterolului.

Într-un studiu, 48 de persoane cu colesterol ușor ridicat au primit sfaturi de dietă și stil de viață pentru a ajuta la scăderea colesterolului. Treizeci și doi de participanți au primit, de asemenea, 25 ml de extract de ulei de oregano după fiecare masă.

După 3 luni, cei cărora li s-a administrat ulei de oregano au avut colesterol LDL (rău) mai scăzut și colesterol HDL (bun) mai ridicat, comparativ cu cei cărora li s-au dat doar sfaturi de dietă și stil de viață.

De asemenea, s-a demonstrat că carvacrolul, principalul compus din uleiul de oregano, ajută la scăderea colesterolului la șoarecii cărora li s-a administrat o dietă bogată în grăsimi timp de 10 săptămâni. Șoarecii cărora li s-a administrat carvacrol alături de dieta bogată în grăsimi au avut un nivel semnificativ mai scăzut de colesterol la sfârșitul celor 10 săptămâni, în comparație cu cei care au primit doar o dietă bogată în grăsimi.

Se consideră că efectul de scădere a colesterolului al uleiului de oregano este rezultatul fenolilor carvacrol și timol.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:32 - INS anunță dezastrul: În România se accentuează fenomenul de îmbătrânire demografică
14:15 - Nicole Kidman spune că „rezistă cu greu” după moartea mamei ei: „Mi-aș dori ca mama să fie aici”
14:09 - Ce au discutat Vladimir Putin și Elon Musk în secret. Îngrijorări serioase privind securitatea internațională
14:06 - 7 persoane arestate pentru amenințări cu moartea împotriva directorului artistic de la Jocurile Olimpice. Thomas Jolly, acuzat că a batjocorit un moment sacru pentru creștini
13:55 - Patru astronauți blocați în Spațiu, pe ISS, după problemele tehnice ale Starliner, s-au întors în sfârșit pe Pământ
13:40 - Rareș Bogdan: România trece prin transformări uluitoare. Nu ne putem permite să pierdem bani din PNRR și nici să fragilizăm această graniță unde suntem ostași străjeri pentru Europa și NATO (VIDEO)
13:39 - Alexandru Dimitriu (USR): „Este inadmisibil să vii din serviciile secrete să intri în politică sau foști politicieni să intre în serviciile secrete”
13:19 - Rareș Bogdan: Avem cel mai pregătit om care să asigure echilibru în următoarea perioadă de cinci ani de zile a României, generalul Ciucă. Alianța dintre PSD și AUR nu e o curiozitate pentru noi (VIDEO)
13:18 - Un senator din SUA a murit la câteva săptămâni după ce a căzut într-o piscină goală în timp ce conducea o mașină de tuns iarbă. El va apărea pe buletinele de vot
13:18 - Scandal la Episcopia Sălajului: Vicarul instituției, reținut după ce ar fi furat din vistierie o sumă uriașă de bani