EXCLUSIV // Noile tulpini de COVID-19 amplifică teama apariției unui al treilea val al pandemiei. Cum decid autoritățile efectuarea testelor de secvențiere pentru depistarea noilor variante de coronavirus

EXCLUSIV // Noile tulpini de COVID-19 amplifică teama apariției unui al treilea val al pandemiei. Cum decid autoritățile efectuarea testelor de secvențiere pentru depistarea noilor variante de coronavirus
sursa foto: pixabay

Bilanțul infectărilor cu noua variantă britanică de COVID-19 a ajuns în România la 136 de persoane, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de către Ministerul Sănătății. Pentru că foarte multe zone din afara țării au devenit focare pentru noile tulpini de coronavirus, mulți se întreabă cum decid autoritățile să aplice testele de secvențiere în vederea depistprii noilor variante în cazul celor care călătoresc în străinătate.

Reprezentativ în acest sens este cazul handbalistelor de la CSM București. Șase sportive au fost depistate pozitiv cu COVID-19 după ce s-au întors din localitatea franceză Metz, zonă focar pentru tulpina sud-africană, însă reprezentanții clubului nu au comunicat nimic despre riscul infectării cu noile variante.

Cum decidautoritățile efectuarea testelor de secvențiere pentru depistarea noilor tulpini de COVID-19

Cum se fac mai exact secvențierile pentru depistarea noilor variante de COVID-19? Într-un răspuns pentru B1.RO, Ministerul Sănătății precizează că testele de secvențiere nu se aplică în funcție de zonele de risc epidemiologic, ci în funcție de unele rezultate care apar în urma testelor devenite clasice pentru depistarea infecției cu COVID-19. Mai exact, dacă în urma testelor RT-PCR, o genă nu se amplifică în mod corespunzător.

Redăm mai jos răspunsul oferit de Ministerul Sănătății pentru B1.RO:

“Testele de secvențiere se efectuează în cazul unor particularități ale rezultatelor testelor RT-PCR (o genă ce nu se amplifică în mod corespunzător), al unor teste screening RT-PCR pozitive sau în studii randomizate.

Testele de secvențiere, extrem de laborioase si cu o durată de procesare de minimum 4 zile, au relevanță epidemiologică pentru a ne demonstra circulația tulpinilor respective la nivelul populației.

Este analizată în prezent realizarea unor acțiuni de screening în trepte (real-time PCR – secvențiere totală), dar și intervenții de testare în astfel de cazuri punctuale cu răspuns rapid.

Menționăm că măsurile de prevenție a răspândirii virusului sunt similare între diferitele tipuri de tulpini și că aceastea implică, în principal, purtarea măștii, păstrarea distanțării sociale și igiena mâinilor”.

Avertisment privind apariția unui al treilea val al pandemiei de COVID-19

Discuția despre testarea pentru depistarea noilor tulpini de COVID-19 este relevantă în perspectiva apariției unui posibil val trei al pandemiei și în România. Cristian Jurma, medic și cercetător, a explicat vineri seară, pe B1 TV, că în acest moment un eventual val 3 pandemic pe teritoriul României este doar „o speculație sau o ipoteză”, însă spune că la fel a fost și prezența tulpinii britanice a coronavirusului în luna decembrie, iar aceasta avea să fie confirmată în ianuarie.

Întrebat de Tudor Mușat în ce măsură valul 3 pandemic potențat de aceste noi tulpini ale coronavirusului devine și la noi o realitate, Cristian Jurma a răspuns: „Valul 3 este în acest stadiu o speculație, teoretic, sau o ipoteză, la fel cum a fost însă și prezența tulpinii britanice în decembrie, bazată pe prevalența sa în jurul Londrei și circulația românilor, care a fost confirmată în ianuarie, deci mă aștept ca această ipoteză să fie într-adevăr confirmată în luna martie, pentru că avem premisele teoretice pentru ca să se întâmple acest val 3. Avem o relaxare, avem tulpină britanică, care se dublează foarte repede și care va înlocui în cele din urmă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)
18:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie: Factor de noroc pentru Raci. Sunt protejați, favorizați (VIDEO)
17:34 - Dani Oțil, luat la rost de fani: „Nu se mai satură de bani”. Replica prezentatorului TV: „V-am umblat în buzunar? (FOTO)
17:08 - USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al prezidențialelor din România
16:45 - Corina Chiriac, mesaj emoționant după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Îmi pare extrem de rău că nu am reușit să înregistrăm măcar un duet, să rămână” (VIDEO)
16:15 - Profesorul Mircea Dumitru: Ne confruntăm cu o criză de lideri. Nu știu cu cine voi vota, dar voi merge la vot. Vreau să joc, pentru că oricât de dificilă și proastă ar fi alegerea mea, e mai bună decât nealegerea într-o democrație
15:37 - O ursoaică și puii ei dau târcoale în zona Mamut din Alba Iulia: „S-a emis mesaj RO-ALERT”
15:20 - Marina Voica, copleșită de durere după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Nu îmi vine să cred! A fost unicul meu prieten”
14:54 - Nicolae Ciucă, reacție după anunțul morții lui Gabriel Cotabiță: „Gândurile mele sunt alături de familia sa și de toți cei care l-au iubit”