Ministerul israelian al Sănătăţii a anunțat că rata infectărilor cu coronavirus a scăzut cu 95,8% în rândul persoanelor au primit ambele doze din vaccinul dezvoltat de Pfizer. Acesta este rezultatul unor date colectate la nivel național până pe 13 februarie.
Concluziile mai arată că vaccinul Pfizer – BioNTech are o eficacitate de 98% în raport cu infecţiile care provoacă febră sau probleme de respiraţie şi de 98,9% în prevenirea spitalizărilor şi deceselor, informează Reuters.
Datele pentru formularea acestor concluzii au fost colectate de la israelieni care au primit a doua doză de vaccin cu cel puţin două săptămâni înainte de 13 februarie. Circa 1,7 milioane de persoane au beneficiat de rapel, putând fi incluse.
Pentru că rata de infectare a scăzut vizibil, şcolile şi multe magazine au fost redeschise.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii din Israel a lansat şi o aplicaţie numită ”Green Pass”, pe care persoanele vaccinate sau considerate ca având anticorpi după ce s-au infectat și vindecat o vor putea prezenta pentru a sta la hoteluri sau participa la evenimente culturale sau sportive.
În România, ultimele date transmise de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) arată că, de la debutul campaniei de vaccinare au fost administrate 1.220.088 de doze din serul produs de Pfizer, din care 23.482 în ultimele 24 de ore.
Până acum, 657.317 de români au fost vaccinați cu serul Pfizer, din care 23.482 în ultima zi.
Tot de la debutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate 3.270 de reacții adverse după administrarea acestui vaccin, din care 81 în ultima zi.
O scădere a numărul de infectări a fost remarcată și în România.
„În ultimele patru săptămâni s-a observat o scădere continuă, progresivă, a numărului de cazuri confirmate, media săptămânală în cea de-a patra săptămână atingând o scădere cu 87%. Această scădere înregistrată în rândul persoanelor din sistemul sanitar, vaccinate, e de cel puţin de două ori mai mare decât în rândul populaţiei generale, deși vorbim de un nivel similar de expunere”, a declarat, vineri, medicul militar Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV.
Acesta a mai precizat că a treia etapă de vaccinare va începe, probabil, în luna aprilie.