Un nou nor de praf saharian va mătura Europa în weekend

Un nou nor de praf saharian va mătura Europa în weekend
Sursa Foto: Twitter/ jeffsabbagh1

Un nou nor de praf saharian va traversa Europa în cursul acestui weekend anunță specialiștii de la serviciul european de supraveghere a atmosferei Copernicus. Specialiștii nu știu dacă este posibil ca norul să poată fi vizibil cu ochiul liber.

Un nor dens de praf din Sahara se deplasează către nord şi ar urma să atingă anumite părţi ale Europei în weekend şi la începutul săptămânii viitoare.

Volumul principal ar urma să se concentreze asupra estului Spaniei şi nordului Franţei, însă norul ar putea ajunge până în Norvegia.

Copernicus preconizează, în schimb, o degradare a calităţii aerului în Spania, Franţa şi poate în Regatul Unit şi ţările Benelux şi avertizează cu privire la impactul acestor prafuri asupra căilor respiratorii şi unor depuneri pe sol, mai ales în cazul întreprinderilor.

Un precedent nor de praf a trecut peste Europa în perioada 4-8 februarie şi a antrenat depuneri de mai multe micrograme de particule pe metrul pătrat în mare parte din sudul Europei – o canrtitate ”de câteva sute de ori mai mare” decât media, anunţa atunciCopernicus.

La începutul lunii fbruarie, norul depraf saharian, care acoperit vestulEuropei cu un strat fin de nisip portocaliu,a ajuns în România.

Nisipulsaharian aacoperit deja mai multe orașe din Franța şi Elveţia. Acolo, cerul care a căpătat nuanțe portocalii din cauza pulberii adusă de curenții de aer din Africa, iar praful s-a depus peste tot.Totuși, concentrațiile vor fi mai mici decât cele observate în alte state, deoarece în țările din vecinătatea României plouă.

„În această perioadă, în țările de la vest și sud-vest de România sunt precipitații, astfel încât concentrația particulelor de praf care urmează să ajungă deasupra ţării noastre va fi redusă. La noi, depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil în noaptea aceasta, în regiunile vestice, nord-vestice ?i la munte, iar, la începutul săptămânii viitoare, și în restul țării”, a transmisMinisterul Mediului, într-o postare pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`