Roverul NASA Perseverance a aterizatpe Marte, joi, pentru a cerceta de o manieră directă dacă a existat vreodată viață pe planeta roșie. Roverula străbătut aproape 480 de milioane de kilometri, iar călătoria naveia fost un succes, potrivitCNN.
Perseverance a devenit al treilea „vizitator-robot” care vine de pe Pământ și aterizează pe Marte în această lună. Alte două nave, Hope din Emiratele Arabe Unite și Tianwen-1 din China, au intrat pe orbită în jurul Marte.
NASA a publicat peTwitter momentul în care roverul Perseverence a ajuns pe Marte, iar echipa aplaudă și se bucură.
Miss my landing? Catch the highlights below.
Send us your own highlights too. Share your pictures and video using #CountdownToMars. pic.twitter.com/OL2wSAi36e
— NASA’s Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 19, 2021
„Această aterizare este unul dintre acele momente esențiale pentru NASA, Statele Unite și explorarea spațiului la nivel global, când știm că suntem pe punctul de a descoperi și de a ne ascuți creioanele, ca să spunem așa, pentru a rescrie manualele”, a precizat Steve Jurczyk de la NASA.
Acesta este dotat cu un set sofisticat de instrumente științifice, ce vor contribui cu capabilități avansate la căutarea vieții dincolo de planeta noastră.
Roverul Perseverance, aparţinând NASA, a ajuns pe planeta Marte, joi, 18 februarie, la ora 22.56, ora României.
Roverul va explora craterul Jezero, locul unui lac care a existat acum 3,9 miliarde de ani și va căuta microfosile în roci și sol. De asemenea, misiunile de urmărire vor aduce mostre adunate de Perseverance pe Pământ până în anii 2030.
„Perseverence este primul pas în aducerea înapoi a rocii de pe Marte. Nu știm ce ne vor spune aceste mostre de pe Marte. Dar ceea ce ne-ar putea spune este monumental – inclusiv că viața ar fi putut exista odată dincolo de Pământ”, spune Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Direcției Misiunii Științifice a NASA.
Perseverance a trebuit să frâneze de la peste 22.000 de kilometri pe oră până la o oprire completă, în ceea ce NASA numește cele „șapte minute de teroare” – perioada de timp dintre momentul în care roverul intră în atmosfera planetei și aterizarea sa pe suprafață. Nu exista o a doua șansă.
Hello, world. My first look at my forever home. #CountdownToMars pic.twitter.com/dkM9jE9I6X
— NASA’s Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 18, 2021