Deva: Locuitorii din 4.500 de apartamente au rămas fără căldură după ce Termocentrala Mintia a fost oprită din cauza lipsei de cărbune

Deva: Locuitorii din 4.500 de apartamente au rămas fără căldură după ce Termocentrala Mintia a fost oprită din cauza lipsei de cărbune
Foto: pixabay.com

Aproximativ 4.500 de apartamente din Deva au rămas fără căldură, după ce Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara a fost oprită în noaptea de joi spre vineri pentru din lipsă de cărbune, informează Agerpres. Afectate de întreruperea furnizării agentului termic sunt și mai multe instituții publice din oraș.

Căldură oprită în mii de apartamente din Deva: Termocentrala Mintia nu funcționează din lipsă de cărbune

Termocentrala Mintia a fost oprită vineri, puțin după miezul nopții pentru că nu mai există stocuri de cărbune necesare funcționării. Asta după ce, în ultimele zile au avut loc mai multe proteste ale minerilor din Valea Jiului. Miercuri, peste 100 de angajați de la exploatarea de cărbune Livezeni, au refuzat să iasă din subteran la finalul programului de lucru, nemulțumiți de întârzierile în plata salariilor.

Un protest a fost organizat, joi, și de angajații termocentralei.

Ce solicitări au sindicaliștii

Preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc, spune că sunt așteptate soluții din partea Guvernului.

Sindicaliștii au cerut Executivului să vină cu un act normativ care să includă mi multe mmăsuri de protecție socială, printre care plata unor salarii compensatorii în situația în care activitatea termocentralei este sistată.

Termocentrala Mintia oprită de patru ori în ultimele șase luni

În ultimele șase luni, funcționarea termocentralei Mintia a fost oprită de patru ori din cauza lipsei de cărbune. Cel mai recent, locuitorii municipiului Deva au rămas fără apă caldă și căldură pe 9 februarie după oprirea termocentralei.

Atunci, liderul sindical Cristian Iştoc atrăgea atenția asupra faptului că, pe lângă lipsa cărbunelui, termocentrala Mintia se confruntă și cu un deficit de personal calificat, din cauza pensionărilor pe bandă rulantă care au loc în paralel cu blocarea angajărilor.

„Pensionările sunt principala cauză şi lipsa de interes a celor din conducere, care nu au făcut solicitări pentru angajări pe locurile vacante. În legea pensiei este acum un fel de indexare, o formulă care este favorabilă celor care au condiţii de pensionare. Pe noi ne-a prins cu personalul la limită, iar aceste pensionări practic ne duc în zona în care ne apropiem de oprire. De exemplu, pentru Grupul 3, cel modernizat, avem patru operatori la un cazan. La primul concediu medical vom opri lucrul. De libere sau concedii medicale nu mai vorbim”, spunea atunci Cristian Iștoc.

Termocentrala Mintia are aproximativ 700 de angajați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`