Giganți tech vs. creatori de conținut: Cum a ajuns Facebook într-un punct crucial / Dragoș Stanca, despre știri, publicitate, dezinformări și instituții media profesioniste rămase fără finanțare (VIDEO)

Giganți tech vs. creatori de conținut: Cum a ajuns Facebook într-un punct crucial / Dragoș Stanca, despre știri, publicitate, dezinformări și instituții media profesioniste rămase fără finanțare (VIDEO)
Foto: Dragoș Stanca / Facebook

Facebook a blocat accesul la știri pe platformă pentru utilizatorii din Australia. Indiferent că sunt știri locale sau internaționale. De pe niciun cont australian nu se mai pot publica știri pe Facebook. Nici cont individual, nici cont de companie, nici paginile mai multor agenții guvernamentale sau ONG-uri.

Este răspunsul platformei la legea adoptată acolo, care îi obliga, pe ei, Google și alte platforme similare să-i plăteasca pe editorii de presă sau orice canal media pentru folosirea știrilor, adică pe autorii acelui conţinut care circulă. Parlamentarii europeni ar vrea și ei să taxeze giganții Facebook și Google pentru că distribuie știrile produse de presa națională.

Despre cauzele acestei dispute, argumentele fiecărei tabere și care ar putea fi efectele a vorbit, pentru B1 TV, Dragoș Stanca, specialist în Digital Media, președinte BRAT și fondator Upgrade 100.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Facebook / Google vs. creatori de conținut. Explicațiile lui Dragoș Stanca

Dragoș Stanca a explicat întâi cum s-a ajuns la această situație în Australia:

„Ce vedem azi e doar o consecință a unui război în care niciuna dintre părți nu a fost totalmente rezonabilă, o discuție care se poartă de ani de zile, nu e o discuție care e azi sau de săptămâna trecută.

Simplist vorbim, lucrurile stau așa: până acum 10 – 12 ani, ca să reușești să faci publicitate oricărui produs într-un ziar, televiziune, site, internet, avea loc o discuție între client și deținătorul acelui ziar, televiziuni, site, ziar, revistă etc. Odată ce au apărut Facebook și Google, această relație s-a democratizat. Conținutul și audiența sunt produse de oricine. Oricine e talentat sau are ceva de spus poate să atragă atenția. Acum, cum poate să atragă atenția e o discuție foarte vastă: poate să fie stil Șoșoacă și altele de genul sau stil un analist economic care are ceva de spus, dar nu e neapărat popular.

Când această relație a devenit directă între oricine dă cu cardul și ajunge în media, dar nu mai e niciun filtru, niciun intermediar, sunt consecințe pozitive și negative. Consecințele pozitive sunt că multe business-uri foarte mărunte au acces nemijlocit la public și, în funcție de inspirație și bani, își pot face publicitate. Aspectul foarte negativ pentru democrație și pentru impactul social e că, în mod evident, nu mai contează dacă ce scrii acolo e adevărat sau nu, cum ajunge acel trafic acolo și toată piața e extrem de dezechilibrată”.

Expertul în Digital Media a detaliat apoi cât de mult câștigă Google și Facebook, de exemplu, față de cei care efectiv produc conținutul:

Facebook câștigă acum circa 10 milioane de dolari pe oră, din care trei milioane profit curat. Toate ziarele, revistele, televiziunile etc au rămas cu foarte puțini bani. În România, din fiecare 100 de euro care e investită într-o campanie publicitară în zona digitală, 85 de dolari sau euro, cum preferați, ajung la Google / Facebook, în proporție mai degrabă către Google, mai puțin către Facebook, și doar 15 euro ajung la toate, toate instituțiile de presă, site-urile, ziarele și revistele”.

Din acest dezechilibru major nu are cum să nu iasă un război, pentru că, pe de o parte, avem dezinformarea, fake-news-ul, clickbait-ul, de cealaltă parte, avem instituțiile media care au rămas fără finanțare.

Fiecare share, fiecare link pe care îl punem oriunde în zona internet înseamnă, dacă oamenii dau click pe acel link, că se produc niște afișări, care poartă niște spații publicitare, de reclamă. Acele venituri vin în parte Facebook, care generează trafic din acele click-uri și afișează alte reclame și când dai click pe acel link și ajungi într-un website, în B1. RO, apar alte spații de reclamă care, din nefericire, în proporție covâșritoare aparțin Google, nu publisher-ilor, care obțin doar o parte din banii pe care clienții îi plătesc, via Google, în acest ecosistem”, a mai afirmat Dragoș Stanca, pentru B1 TV.

Întrebat de moderatorul B1 TV Tudor Mușat cât de aproape e Uniunea Europeană de a face ce a făcut Australia, Dragoș Stanca a răspuns explicând și reacția Facebook din această țară: Motivul pentru care Zuckerberg a intrat în panică e că a rămas un pic singur. Rupert Murdoch, care are foarte mult din media din Australia și SUA, a reușit să negocieze deja cu Google și i-a asigurat un venit. Microsoft a anunțat că e de parte publisher-ilor. Apple era de mult de partea producătorilor de conținut, iar Zuckerberg e singur. Ce se întâmplă în continuare e crucial pentru soarta companiei, că dacă în toată lumea se vor implementa măsuri similare, și e o discuție și în UE, probabil că valoarea companiei va scădea destul de mult, că veniturile din publicitate vor fi afectate, chiar dacă are dreptate Zuckerberg când spune că, din păcate, conținutul produs de instituțiile media profesioniste e destul de redus în rețea. Domină teoriile conspirației, domină postările vecinilor, care se pretind mai informați decât B1 TV”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:49 - Erupție vulcanică surprinsă din avion: Imagini spectaculoase filmate de pasageri (VIDEO)
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:10 - Lucian Bode și Robert Sighiartău au votat imediat după ce s-au deschis secțiile de vot: „Am votat omul căruia i se potrivește cel mai bine haina prezidențială” / „Am votat pentru un om care poate să facă față tuturor provocărilor prin care trece România” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)