Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat joi la 5 ani de închisoare în dosarul Interagro. Decizia este definitivă și nu mai poate fi atacată. În plus, instanța i-a interzis lui Niculae și dreptul de a fi acționar, asociat sau administrator al unei societăţi comerciale, pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei principale.
Procurorul Direcției Naționale Anticorupție ceruse pe 27 ianuarie o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege pentru acuzațiile de instigare la evaziune fiscală și la spălarea banilor lui imputate Ioan Niculae.
Omul de afaceri a absentat de la ultimul termen din proces, fiind internat într-o clinică din Milano (Italia), unde s-ar reface după infectarea cu COVID- 19, astfel cum a precizat avocatul său în sala de judecată.
În faza de fond a procesului, Tribunalul București îl condamnase la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru instigare la evaziune fiscală, instigare la spălare a banilor și cumpărare de influență.
În același dosar, soția miliardarului, Nicoleta Mariana Niculae, fosta Toncea, a fost condamnată, în faza de fond a procesului, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare a banilor. Curtea de Apel București a menținut această pedeapsa.
În același dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al CJ Brăila și fost președinte al PSD Brăila, a fost achitat pentru trafic de influență, iar Viorel Bărac (director general al Interagro) a primit 3 ani și 6 luni închisoare pentru evaziune fiscală și spălare de bani.
Pe 27 ianuarie, procurorul DNA a cerut magistraților majorarea pedepselor pentru care este judecat Ioan Nicolae. Maximum de pedeapsa pentru instigare la evaziune fiscală, instigare la spălare a banilor și cumpărare de influență. O pedeapsa care ar putea ajunge la 15 ani de închisoare.
Procurorii au susținut că în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. Interagro S.A. și SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.
În baza acestui contract, ar fi fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA, operațiuni nereale în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat.
În urma încheierii și derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidența contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei. În aceeași perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis și coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operațiuni fictive, prin firmele față de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice.