Senatoarea PSD Gabriela Firea acuză Guvernul Cîțu că pregătește „creșterea mascată” a vârstei de pensionare până la 70 de ani. Declarația vine în contextul în care, miercuri seară, ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmase că nu e de acord ca unii bugetari să iasă la pensie de timpuriu, apoi să se reangajeze tot la stat și să cumuleze pensie cu salariu. „Am apreciat că ar fi bine să dăm această oportunitate să lucreze, dacă vor, în sistemul public, până la o vârstă chiar mai înaintată, de 70 de ani de exemplu, dar să nu mai cumuleze şi pensia în momentul în care au salariul de la stat”, a declarat ministrul liberal al Muncii, în acest context.
În schimb, Gabriela Firea susține că dacă s-ar lua o astfel de măsură și oamenii vor fi nevoiți să aleagă între salariu și pensie, atunci acestora li s-ar încălca dreptul constituțional de a munci. Senatoare PSD a mai susținut că e „o manipulare incalificabilă” afirmația că un pensionar angajat în aparatul bugetar încasează două venituri de la stat.
„Râdem, glumim, dar e cât se poate de grav ce se întâmplā! Se pregătește o tentativă josnică prin care să se impună creșterea mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani. O persoană care va fi OBLIGATĂ să opteze între pensie și salariul de la stat este, de fapt, obligată fie să renunțe la dreptul constituțional de a munci pentru a-și primi pensia, fie să se pensioneze mai târziu decât prevede legea, renunțând la dreptul său patrimonial. Asta pune la cale guvernul austeritātii!!
Este o manipulare incalificabilă afirmația că un pensionar angajat la stat ar primi două venituri de la stat! Pensia nu este un venit de la stat! Statul doar restituie un drept deja câștigat prin contribuțiile plătite până la vârsta de 65 de ani. Acest drept patrimonial e garantat de Constituție și nu poate fi condiționat în niciun fel”, a scris Gabriela Firea, joi, într-o postare pe Facebook.
Social-democrata a mai precizat că un pensionar din sistemul de contributivitate, care s-a pensionat la termen, e îndreptățit să ia pensia pentru care a contribuit chiar dacă alege să se reangajeze la stat.
Firea a explicat apoi care sunt cele două situații în care, în opinia sa, cumulul pensiei cu salariul nu e permis:
Firea a mai spus că dacă Turcan ar aplica măsură pe care a enunțat-o, efectele ar fi un deficit uriaș de angajați în mai multe profesii, de exemplu în rândul profesorilor și medicilor din mediul rural, și scăderea competenței în administrația publică, prin plecarea celor cu experiență.
„În concluzie, efecte negative pe toatā lumea!”, a mai scris Gabriela Firea, pe Facebook.
Reacția social-democratei Gabriela Firea vine după ce, miercuri seară, ministrul Muncii, Raluca Turcan, declarase că există un „trend considerabil” al bugetarilor care se pensionează și apoi se reangajează la stat, primind astfel și pensie, și salariu.
„Văzând acest trend, care e unul considerabil, adică de oameni ieşiţi în pensie care se reangajează la stat, am apreciat că ar fi bine să dăm această oportunitate să lucreze, dacă vor, în sistemul public, până la o vârstă chiar mai înaintată, de 70 de ani de exemplu, dar să nu mai cumuleze şi pensia în momentul în care au salariul de la stat”, a declarat Turcan.
Ministrul a precizat, totuși, că persoanele în cauză vor putea cumula și pe viitor pensia cu un salariu din mediul privat.
Raluca Turcan a mai afirmat atunci că într-un an și jumătate – doi ar trebui să avem o nouă Lege a pensiilor, inclusiv dosarele recalculate după noua formulă.