Facebook a blocat utilizatorii australieni să vizualizeze sau să partajeze știri

Facebook a blocat utilizatorii australieni să vizualizeze sau să partajeze știri

Facebook a blocat utilizatorii australieni să partajeze sau să vizualizeze conținut de știri pe platformă, provocând o alarmă mare asupra accesului publicului la informațiile cheie, ca răspuns la un proiect de lege care prevede că giganţii tehnologici trebuie să plătească pentru conţinutul informativ.

Facebook a blocat accesul la ştiri pe platformă în Australia

Joi, australienii s-au trezit constatând că paginile de Facebook ale tuturor site-urilor de știri locale și globale nu erau disponibile.

Mai multe pagini guvernamentale de sănătate și urgențe au fost, de asemenea, blocate – ceea ce Facebook a afirmat ulterior că este o greșeală.

Cei din afara țării nu pot, de asemenea, să citească sau să acceseze nicio publicație de știri australiană pe platformă.

Guvernul australian a criticat puternic această mișcare, spunând că demonstrează „puterea imensă a pieței acestor giganți sociali digitali”.

Trezorierul Josh Frydenberg a declarat că interzicerea informațiilor de știri a avut un „impact uriaș asupra comunității”. Aproximativ 17 milioane de australieni vizitează site-ul de socializare în fiecare lună.

El a spus că guvernul s-a angajat să adopte legea. „Dar cred că acțiunile lor de astăzi au fost inutile și greșite”, a adăugat el, conform BBC.

Google și Facebook s-au luptat cu legea, deoarece spun că nu reflectă modul în care funcționează internetul și „penalizează” nedrept platformele lor.

Cu toate acestea, spre deosebire de Facebook, Google a semnat în ultimele zile acorduri de plată cu trei mari mass-media australiene.

De ce face Facebook acest lucru?

Autoritățile australiene elaboraseră legile pentru a „echilibra condițiile de joc” între giganții tehnologici și editorii care se luptă în ceea ce privește profiturile. Din fiecare 100 USD cheltuiți în publicitate digitală în mass-media australiană în zilele noastre, 81 USD ajung la Google și Facebook.

Dar Facebook a spus că legea a lăsat-o „confruntată cu o alegere strictă: încercarea de a respecta o lege care ignoră realitățile acestei relații sau încetarea permisiunii conținutului de știri despre serviciile noastre din Australia”.

„Cu o inimă grea, o alegem pe aceasta din urmă”, se spunea într-o postare pe blog.

Legea a urmărit „să penalizeze Facebook pentru conținut pe care nu l-a luat sau nu l-a cerut”, a declarat directorul local al companiei William Easton.

Facebook a spus că a ajutat editorii australieni să câștige aproximativ 407 milioane de dolari (228 milioane de lire sterline; 316 milioane de dolari) anul trecut prin recomandări, dar pentru sine „câștigul platformei din știri este minim”.

Sub interdicție, editorilor australieni li se interzice, de asemenea, să partajeze sau să posteze linkuri pe paginile lor de Facebook.

Ce s-a întâmplat cu site-urile guvernamentale?

Schimbarea Facebook a refuzat, de asemenea, accesul australienilor la numeroase agenții guvernamentale cheie, inclusiv poliție și servicii de urgență, departamente de sănătate și Biroul de meteorologie.

Au fost, de asemenea, afectate și alte pagini pentru organizații de caritate, politicieni, grupuri sportive și alte organizații non-știri.

Facebook a publicat ulterior o declarație în care se spunea că aceste pagini au fost „afectate din greșeală” și vor fi reintegrate, deși nu a dat un termen.

Un purtător de cuvânt a spus că compania „a adoptat o definiție largă” a termenului „conținut de știri” în lege.

Cum au reacționat australienii?

Interdicția a provocat o reacție imediată, mulți australieni fiind furioși pentru pierderea bruscă a accesului la surse de încredere și autorizate.

Mai mulți au subliniat că Facebook a fost o modalitate crucială prin care oamenii au primit actualizări de urgență despre situațiile de pandemie și dezastre naționale.

Alții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la dezinformarea care circulă acum liber pe site.

Amelia Marshall a spus că nu-i vine să creadă decizia companiei „în mijlocul unei pandemii”, adăugând: „Am luat decizia demult de a-mi șterge definitiv contul de Facebook”.

Directorul australian al Human Rights Watch a declarat că Facebook cenzurează fluxul de informații din țară – numindu-l „o întorsătură periculoasă a evenimentelor”.

„Întreruperea accesului la informații vitale către o țară întreagă în toiul nopții este inconștientă”, a spus Elaine Pearson.

Cum reacționează guvernul?

Guvernul conservator australian respectă legea – care a fost adoptată de camera inferioară a parlamentului miercuri. Are un sprijin larg între partide și va fi dezbătut din nou în parlament joi.

„Vom legifera acest cod. Vrem ca giganții digitali să plătească companiile tradiționale de presă pentru generarea de conținut jurnalistic original”, a declarat trezorierul Josh Frydenberg, care a adăugat că „ochii lumii urmăresc ceea ce se întâmplă aici”.

El a spus că a purtat și o discuție cu directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, care a fost „constructivă”.

El a subliniat însă că Facebook, la fel ca Google, a negociat acorduri de plată cu organizațiile locale. Această acțiune de interzicere „a venit la ora unsprezecea” și a afectat reputația site-ului, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:50 - „Legionar”, cel mai căutat cuvânt pe DEX online, după ce Călin Georgescu a produs surpriza prezidențialelor. „S-au documentat după ce au votat, ca să știe ce-au făcut”
08:43 - Tinerii au ieșit la vot. S-au format cozi la care au stat câteva ore
08:25 - Cine este Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor. Este ultranaționalist și contra NATO
08:21 - Rezultate parțiale alegeri prezidențiale, după centralizarea voturilor din 99,84% din secţii: Călin Georgescu rămâne pe primul loc. Lasconi reduce diferența față de Ciolacu
08:20 - Diana Șoșoacă, mesaj dur în urma rezultatelor parțiale la alegerile prezidențiale: „Trebuie să ieșim în stradă, să-i dăm jos. Nici acum nu ieșiți, măi?”
07:51 - Gelu Duminică, despre ascensiunea lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale: „Lucrurile vor arăta și mai rău. Pentru noi și pentru toți cei care ne urmează”
07:33 - Nicolae Ciucă, despre rezultatul alegerilor prezidențiale: „Este un eșec pe care trebuie să îl asumăm cu toții, începând cu mine și cu toată echipa de conducere a partidului”
00:35 - George Simion și-a recunoscut înfrângerea: „I-am transmis felicitări domnului Georgescu. Vom susține în turul 2 pe oricine intră acolo şi nu e Ciolacu”
23:55 - Surse: Nicolae Ciucă a demisionat de la șefia PNL
23:51 - Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan: Partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 de bucureşteni