Gruparea de crimă organizată condusă de românul poreclit „Rechinul”, care monta aparate de clonare a cardurilor pe bancomatele din Mexic, ar fi furat până la 1,2 miliarde de dolari. Dezvăluirea a fost făcută de un grup de jurnaliști de investigație OOCRP, RISE Project Romania si Elemento Lab, Mexicanos Contra la Corrupción y la Impunidad.
Organizația criminală originară din România a ajuns în Mexic din martie 2014 și s-a răspândit în alte state precum Jalisco și Guanajuato. Gruparea ar fi reușit să sustragă nu mai puțin de 1,2 miliarde de dolari din bancomate
Gruparea s-a instalat și s-a extins inițial ca o companie numită Top Life Servicios și a semnat un contract cu banca Multiva pentru instalarea de bancomate în diferite locuri turistice. Prin acele ATM-uri au comis ani de zile furtul de date. Cardurile clonate au fost folosite pentru a retrage bani în alte țări. Pe lângă Mexic, membrii bandei au operat din țări precum Indonezia, India, Barbados, Paraguay, Japonia și Taiwan.
Acesta este și motivul pentru care anchetarea cazului a fost preluată de Parchetul General (FGR) din Mexic și de agenții precum FBI din Statele Unite.
În 2019, autoritățile mexicane au sigilat toate bancomatele operate de grupul infracțional și au lansat o anchetă împotriva omului de afaceri român Florian Tudor, presupus a avea legătură cu banda criminală.
Tudor a fost arestat la mijlocul anului 2019, la Quintana Roo, și eliberat câteva ore mai târziu, neputând fi aduse probe pentru a fi reținut. În mod similar, autoritățile române au reușit să îi aresteze unii dintre membrii grupului infracțional. Unul dintre ei a declarat Parchetului din țara sa că au controlat în jur de 10 bancomate și că fiecare dintre ei copiau aproximativ 1.000 de carduri pe lună. „Am retras aproximativ 200 de dolari de pe fiecare dintre aceste carduri. 20 de milioane de dolari retrași în fiecare lună”, se arată în declarația la care MCCI a avut acces.
La rândul său, omul de afaceri Florian Tudor, printr-o scrisoare trimisă către Animal Político în mai 2020, a negat că ar avea vreo relație cu infractorii români și a spus că, de ani de zile, se dorește asocierea sa cu mafia românească.
Tudor a raportat chiar către FGR (Parchet) diferite abuzuri și nereguli comise de agenții federali în timpul perchezițiomării casei sale ca parte a anchetei. Frații Marcu, la care face referire Tudor, sunt vechi cunoscuți ai săi care, odată cu trecerea timpului, au devenit rivalii săi. În ancheta MCCI, se menționează că unul dintre ei, pe nume Constantin Marcu, a fost ucis în 2018 în fața casei lui Tudor de către una dintre gărzile sale de corp, care a susținut că a făcut asta în legitimă apărare.
La începutul lunii februarie, cazul mafiei românești a recăpătat amploare, după ce zeci de cetățeni români, care au spus că sunt turiști, au fost reținuți pe Aeroportul Internațional din Cancun. Autoritățile mexicane le-au confiscat documentele și au susținut că au procedat astfel deoarece românii nu au putut justifica motivele călătoriei lor. Institutul Național pentru Migrație (INM) a subliniat că, după examinarea documentelor, au descoperit că unele persoane aveau alerte de călătorie. După trei zile, autoritățile mexicane au permis unui număr de 136 de turiști români să intre în țara noastră, în timp ce 4 au fost repatriați.
Eduardo Albor, consul onorific al României la Quintana Roo, a mulțumit pentru intervenția Ministerului de Externe din Mexic și a guvernatorului din Quintana Roo, Carlos Joaquín Gonzalez, pentru permisiunea acordată cetățenilor români. Între timp, însărcinatul cu afaceri al României în Mexic și America Centrală, Ionuț Vâlcu, a mers la aeroportul din Cancun pentru a superviza respectarea drepturilor concetățenilor săi. La rândul lor, autoritățile mexicane nu au emis nicio informație cu privire la motivul pentru care cetățenii au fost reținuți și documentele lor au fost analizate.
La o zi după eliberarea turiștilor români, șeful Unității de Informații Financiare (UIF) din Ministerul Finanțelor, Santiago Nieto, a vorbit despre cazul mafiei românești. Oficialul a raportat că printr-un acord cu cabinetul de securitate națională al guvernului federal, agenția aflată sub sarcina sa a blocat conturile a 79 de persoane fizice și juridice de naționalitate mexicană și română.