Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a declarat, marți, că imunitataea împotriva COVID-19, dobândită în urma vaccinării ar dura cel puțin un an. Perioada de protecție ar fi similară în cazul tuturor celor trei vaccinuri care au fost aprobate în Uniunea Europeană și reprectiv în România.
„Avem date disponibile la 8 luni, care arată cât se poate de bine. Practic, răspunsul imun se păstrează, ceea ce înseamnă că anticipăm o durată de cel puţin un an a acestui tip de răspuns imun. După cum ştim, studiile care evaluează durata răspunsului imun se întind pe o perioadă de 24 de luni, ceea ce înseamnă doi ani. Această perioadă nu a fost aleasă întâmplător pentru că se anticipează chiar o durată a răspunsului imun care depăşeşte această perioadă, dar avem nevoie de mai mult timp pentru a culege aceste date şi pentru a veni cu dovezi în acest sens. Nu anticipăm ca după opt luni să înregistrăm o scădere abruptă a răspunsului imun, deci probabil răspunsul imun se va menţine mai mult de un an, vom vedea cât după această perioadă”, a declarat Gheorghiţă, marţi după amiază, în cadrul unei conferinţe de presă, citează news.ro.
Valeriu Gheorghiţă a menţionat că toate cele trei vaccinuri puse pe piaţă în acest moment – Pfizer, Moderna şi AstraZeneca – „sunt similare ca dinamică a răspunsului imun”.
Până astăzi, 16 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 765.970 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, arată bilanțul prezentat marți de Grupul de Comunicare Strategică, care a precizat că711.977 de pacienți au fost declarați vindecați. Tot până astăzi, la nivel național, 19.526 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.