Pandemia de coronavirus riscă să declanşeze o criză mondială a alimentelor, mai ales în regiunile sărace ale planetei, unde hrana şi alimentele de bază devin tot mai scumpe şi mai greu de obţinut, a transmis ONU.
Oamenii care trăiesc în sărăcie în întreaga lume sunt în pericol de lipsă de alimente pe măsură ce criza coronavirusului continuă, a avertizat trimisul alimentar al ONU, cu riscul mai grav în acest an decât în perioada imediat după începerea pandemiei .
Agnes Kalibata, trimisul special al secretarului general al ONU pentru summit-ul sistemelor alimentare 2021, a declarat: „Lanţul de aprovizionare cu produse agroalimentare s-a redus din cauza COVID-19. Hrana a devenit mai scumpă şi, în unele regiuni, complet inaccesibilă. Aprovizionarea cu mâncare va fi o problemă mult mai complicată în 2021 comparativ cu 2020”, scrie The Guardian.
Multe dintre problemele pe care experții le-au prezis anul trecut au fost amânate, nu soluționate, a spus ea. „Principalul impact a fost asupra piețelor, închiderea piețelor alimentare. Blocarea a închis piețele și acest lucru îl face foarte dificil pentru fermieri”.
„Anul trecut, multe țări au folosit orice ocazie au avut pentru a-și menține sistemele alimentare. Asta este mai dificil acum. Prețurile la alimente au crescut semnificativ în unele locuri”, a adăugat ea.
Agnes Kalibata a evidențiat situația deosebită a țărilor africane, dintre care mai multe se confruntă cu creșteri și deficiențe grave ale prețurilor la alimente , exacerbate de probleme precum seceta prevăzută în Africa de Est, care ar putea afecta nordul Kenya, Somalia și Etiopia. „Anul acesta, ciclul de secetă prevăzut este mult mai grav decât anul trecut”, a spus aceasta.
Ea a adăugat că și alte țări, cum ar fi Thailanda, au văzut că prețurile vor crește. „Prețul alimentelor crește în unele cazuri foarte rapid, ceea ce este cu adevărat o provocare.” Pe măsură ce pandemia de coronavirus și criza economică globală pe care a provocat-o continuă, este mai probabil ca mai multe țări să fie atrase în dificultăți, a spus ea. „Nu am reușit să ne consolidăm rezervele. Acum sunt sub presiune. ”
Sistemele alimentare s-au menținut în mare parte anul trecut, cu câteva excepții notabile, după ce guvernele au luat în considerare avertismentele timpurii ale ONU împotriva închiderii frontierelor sau stabilirii tarifelor și, deoarece recoltele au fost în general bune, potrivit Kalibata. Dar aceste succese ar fi putut să disimuleze faptul că multe probleme de bază s- au înrăutățit în ultimul an , întrucât oamenii și-au epuizat rezervele de hrană, numerar și sprijin pentru familie și acum se confruntă cu o lungă criză fără rezerve.
„Ne confruntăm cu o amenințare mai mare anul acesta, deoarece economiile s-au micșorat”, a spus ea. „Asta se întâmplă pe tot globul, peste tot. Țările se află într-o situație foarte dificilă și nu devine mai ușor – devine din ce în ce mai dificil”.
Aceasta a mai declarat că guvernele trebuiau să planifice o criză mai lungă decât ar fi putut să prevadă inițial și că gestionarea Covid-19 și a impactului său economic ar putea dura cel puțin cinci ani. „Greșeala numărul unu a fost că am crezut că [criza] va fi scurtă, am crezut că ar putea dura șase luni”, a spus ea. „Nu mă plâng de blocaje, acestea sunt foarte importante pentru a proteja oamenii, dar nu trebuie să fie nedeterminate.”
Menținerea alimentelor în mișcare, de la zonele de producție la centrele de distribuție și centrele de consum și peste granițe, trebuie să fie o prioritate, a declarat oficialul.