Noile variante de COVID-19 au pus în alertă autoritățile din Slovacia, unde au fost anunțate noi restricțiile privind intrarea în țară. Astfel, Slovacia impune începând de miercuri carantina obligatorie pentru toate persoanele venite dintr-o altă ţară, anunță EFE.
În acest context, premierul slovac Igor Matovic a avertizat că situaţia epidemiologică s-a înrăutăţit în Slovacia în urma răspândirii variantei britanice a COVID-19.
”Proporţia mutaţiei britanice a crescut până la niveluri care vor face foarte dificilă menţinerea situaţiei sub control, şi aceasta ne va costa multe vieţi”, a scris Matovic pe contul său de Facebook.
Pentru a evita riscuri similare cu mutaţia sud-africană, Slovacia a stabilit o perioadă de carantină obligatorie de 14 zile pentru oricine intră în ţară, cu posibilitatea ieşirii din carantină după ziua a 8-a în cazul efectuării unui test PCR al cărui rezultat este negativ. Carantina poate fi la domiciliu sau instituţionalizată şi nu se aplică persoanelor aflate în tranzit, care vor trebui doar să prezinte un test rapid antigen.
Tulpina britanică a coronavirusului era semnalată la începutul lunii februarie la 71% din noile cazuri de COVID-19 în Slovacia.
De asemenea, Igor Matovic a atras atenţia asupra atitudinii ”relaxate a numeroşi cetăţeni care nu respectă măsurile” antiepidemice.
Vaccinul împotrivaCOVID-19, dezvoltat de compania Johnson & Johnson uremază să fie aprobat curând în Europa, devenind al patrulea vaccin care primește autorizație în acest sens, transmite Reuters. Anunțul a fost făcut de șeful campaniei de vaccinare din Franța, Alain Fischer, care a precizat că vaccinul va putea fi utilizat în Hexagon cel târziu în luna aprilie.
Fischer a declarat la postul de televiziune BFM că vaccinul ar putea intra încampania de vaccinaredin Franța cel târziu până în luna aprilie. Potrivit ultimelor informații, compania va depune în următoarele zile cererea formală pentru obținerea aprobării, iar o decizie EMA ar putea fi luată la mijlocul lunii martie.
Pe 29 ianuarie, compania a anunțat că vaccinul are o rată de 66% în prevenirea infecțiilor, cifră rezultată din testele pe scară largă făcute la nivel global.
Spre deosebire de vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, cel al J&J nu are nevoie de administrarea celei de-a doua doze, nici de transport cu congelatoare. Vaccinul împotrivaCOVID-19, dezvoltat de compania Johnson & Johnson va deveni al patrulea vaccin aprobat, după Pfizer, Moderna și AstraZeneca.