Ministerul Sănătății, mesaj pentru părinți: Înainte să duci copilul la școală, fii atent la cum se simte. Pentru ca școlile să rămână deschise este nevoie de un efort comun

Ministerul Sănătății, mesaj pentru părinți: Înainte să duci copilul la școală, fii atent la cum se simte. Pentru ca școlile să rămână deschise este nevoie de un efort comun
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Sănătății face apel la părinți să nu-și trimită copiii la școală dacă observă că aceștia au simptome specifice infecției cu noul coronavirus. Într-o postare pe pagina de Facebook a instituției guvernamentale, reprezentanții Ministerului subliniază că este nevoie de un efort comun al autorităților, cadrelor didactice și părinșilor pentru ca școlile să rămână deschise în continuare.

Ministerul Sănătății face apel la părinți să nu-și trimită copiii la școală dacă au simptome specifice COVID-19

”Pentru ca școlile să rămână deschise este nevoie de un efort comun. Este în puterea fiecărui părinte să contribuie la oprirea pandemiei și la menținerea în școli a unui mediu sigur pentru copii, părinți, profesori și întreaga comunitate.

Înainte să duci copilul la școală, fii atent la cum se simte. Cele mai frecvente simptome pentru COVID-19 sunt febra, tusea uscată, pierderea gustului și mirosului, durerile musculare, nasul înfundat, durerile de cap sau de gât și diareea. Dacă observi chiar și o parte din aceste simptome la copilul tău, îți recomandăm să îl ții acasă și să iei legătura cu medicul de familie cât mai repede”, se arată în mesajul transmis, duminică, de Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății, mesaj pentru părinți: Înainte să duci copilul la școală, fii atent la cum se simte. Pentru ca școlile să rămână deschise este nevoie de un efort comun

Scenariile în funcție de care s-ar redeschis școlile la 8 februarie

Cele mai multe școli din România au fost redeschise pe 8 februarie, atunci când a început cel de-al doilea semestru al anului școlar.

Unitățile de învățământ funcționează după trei șcenarii, stabilite în funcție de rata incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus din fiecare localitate.

Potrivitordinului comunal Ministerului Educației și Ministerului Sănătății privind redeschiderea școlilor, scenariul roșuse aplică în localitățile în care incidența cazurilor decoronaviruseste mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori și presupune participarea fizică la cursuri doar a preșcolarilor și elevilor din învățământul primar.

Scenariul galben este valabil pentru localitățile în care se înregistrează între 1 și 3 cazuri la mie și implică ”participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie” și ”participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu”.

Iar în scenariul verde, adică în localitățile cu mai puțin de un caz decoronavirusla mia de locuitori, merg la cursuri toți preșcolarii și toți elevii.

Peste 600 de elevi și angajați din învățământ au fost testați pozitiv cu COVID-19 în prima săptămână de la revenirea la cursurile față în față.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a subliniat însă că în cazul acestora, contaminarea a avut loc înainte de redeschiderea școlilor.

”Suntem la 1 la 10.000 rate de infectare în școlile din România, din prima săptămână de școală. Cazurile din prima săptămână nu sunt generate deredeschiderea școlilor. Începând de săptămâna viitoare școala s-ar putea adăuga printre locațiile în care să fi fost infectat”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:09 - Atenționare de călătorie MAE: Posibile perturbări ale transportul public din Belgia
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card