Directorul DSP Arad spune că de la începutul anului „zeci de persoane au fost carantinate din greșeală”: Care este explicația

Directorul DSP Arad spune că de la începutul anului „zeci de persoane au fost carantinate din greșeală”: Care este explicația
FOTO: Pixabay.com

Directorul DSP Arad, Horea Timiş, afirmă că de la începutul anului zeci de persoane au fost carantinate ”din greșeală” în România. Acest lucru s-ar fi întâmplat din cauza deficitului de personal de la Vama Nădlac. Potrivit șefului DSP, la punctul de trecere a frontierei cu Ungaria sunt prea puțini angajați care trebuie să facă triajul epidemiologic al celor care intră în țară. Horea Timiş a făcut aceste precizări în contextul în care din cauza noilor reguli pentru intrarea în România, timpii de așteptare s-au mărit foarte mult la Vama din vestul țării, spre nemulțumirea oamenilor.

Zeci de persoane, plasate din greșeală în carantină la intrarea în România

„Asiguram triajul epidemiologic în vama dar aplicăm legislația în vigoare. Știu că există nemulțumiri, toți colegii le sesizează de câteva săptămâni, după ce a crescut timpul de așteptare. Referitor la noile măsuri, este specificat testul PCR, nu cel rapid, asta trebuie clar înțeles de toată lumea”, a declarat șeful DSP Arad pentru Digi 24, adăugând că de la începtul acestui an „zeci de persoane au fost carantinate din greșeală”, erorile apărând din cauza numărului insuficient de angajați. Asta după ce medicii școlari sau asistenții medicali care lucrau în Vamă s-au reîntors în școli odată cu reluarea cursurilor față în față.

„Noi avem o problema, nu avem personal. Angajații sunt epuizați, nu mai fac față numărului mare de persoane. Este foarte greu pentru o asistentă medicală să stea la -11 grade, cum a fost aseară, să facă triajul epidemiologic de una singură a sute de oameni”, a declarat Horea Timiş.

Potrivit sursei citate, trecerea prin punctul de frontieră s-ar putea face mult mai rapid cu ajutorul unei aplicații în care oamenii pot completa singuri datele personale. Aplicația respectivă nu poate fi însă utilizată pentru că nu a fost aprobată de autorități.

În urmă cu câteva zile a fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. 67 de state sunt incluse acum în zona galbenă, astfel că persoanele care revin în România din aceste destinații trebuie să prezinte la intrarea în țară un test RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu coronavirus, după care trebuie să intre în carantină.

Câte persoane se află în carantină la nivel național

Potrivit datelor publicate, duminică, de Grupul de Comunicare Strategică, în acest moment, la nivel național, 39.318 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.038 de persoane se află în izolare instituționalizată. Alte 60.450 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 153 de persoane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`