Cei 700 de funcționari ai Senatului primesc mai multe sporuri, unul dintre ele fiind cel ”de antenă”. Șefa Senatului, Anca Dragu, spune că, în total, angajații Camerei superioare a Parlamentului au ”vreo patru sporuri” care, în opinia sa, nu sunt incorecte. În același timp, însă, Dragu spune că ”fiecare în ziua de astăzi ne desfăşurăm activitatea în apropierea unor antene”.
”La Senat nu am găsit sporuri incorecte. De fapt, sunt doar vreo 4 sporuri – de condiţii de muncă, de antenă, sporul de noapte, sporul de doctorat. În total am numărat ca 8-9% din totalul anvelopei salariale reprezintă sporuri, este un procent foarte decent”, a declarat președinta Senatului pentru Digi 24.
”Cred că fiecare în ziua de astăzi ne desfăşurăm activitatea în apropierea unor antene şi avem un telefon mobil. Personal nu sunt adepta sporurilor, salariul trebuie să reflecte gradul de încărcare a muncii şi condiţiile dificile”, a adăugat Anca Dragu, întrebată dacă, din punctul ei de vedere sporul de antenă este unul corect.
Problema sporurilor pe care le primesc angajații de la stat a fost intens dezbătutu în spațiul public în ultima perioadă.
Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, preciza recent că, în urma unei analize, a constatat că în sistemul mbugetar există peste 50 de sporuri și a atras atenția asupra faptului că acestea nu sunt acordate pe criterii de performanți, ci sunt doar o modalitate prin care sunt crescute salariile angajaților din sistemul public.
”Unele, chiar dacă sună exotic, nu sunt, în sine chestiuni pe care să le eliminăm din oficiu, ci trebuie discutate. Altele sunt însă de maniera de a nu încuraja performanța, sunt, de fapt, o formă prin care cresc veniturile, să o spunem pe românește, și nu înțeleg de ce nu avem curajul să o spunem. (…) Sporul, prin definiția lui, însemnă să încurajezi pe cineva să facă mai mult sau să îi acopere o nevoie în niște condiții deosebite. De exemplu, lucrezi într-un sat izolat, îndepărtat de restul comunității. Dacă între timp s-au făcut investiții și satul respectiv este conectat la restul comunelor, orașului din apropiere, înseamnă că nu se mai justifică acel spor. Noi avem o gândire de spor la modul că așa completezi venitul și rămâi cu sporul ăla până la sfârșit. Nu este normal”, a declarat Violeta Alexandru într-o intervenție pe B1 TV.
La rândul său, actualul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a declarat, tot pentru B1 TV, că există o serie de sporuri care ar putea fi tăiate, în cazul în care se demonstrează că ele nu sunt justificate.
”Sunt sporuri date pentru condiții de muncă dificile, acelea trebuie să fie privite serios și să fie păstrate, dar și sporuri care nu sunt justificate. (…) Analizăm spor cu spor, să încercăm să eliminăm din inechitățile unei legi care trebuia să fie unitară și numai unitară nu este”, a precizat Raluca Turcan.