Ministrul Muncii a vorbit în exclusivitate pentru B1 TV despre sporurile din sistemul bugetar, dar și despre Legea salarizării din sistemul public. Raluca Turcan a explicat faptul că sporurile vor fi analizate și nu vor fi tăaiate în totalitate, având în vedere că există angajați în sistemul bugetar care își merită sporurile.
Totodată, Turcan a precizat și faptul că există o serie de sporuri care ar putea fi tăiate, în cazul în care se demonstrează că ele nu sunt justificate.
„Dorim ca subiectul salarizării să fie tratat astfel încât să fie just, motivant și eficient, iar insituțiile să fie cât mai aproape de cetățeni. Noi ne-am propus ca acest subiect al sporurilor să fie o temă tratată împreună cu Legea salarizării. Sectorul bugetar nu este format în totalitatea de puturoși, nu dorim să se înțeleagă că toți cei din sectorul bugetar primesc sporuri fără să muncească.
Sunt sporuri date pentru condiții de muncă dificile, acelea trebuie să fie privite serios și să fie păstrate, dar și sporuri care nu sunt justificate. (…) Ca și angajat primești un spor care îți asigură deplasarea, da îți mărește salariul și îți completează venitul și este un spor justificat. Nu putem veni acum să spunem tăiem toate sporurile. (…) Analizăm spor cu spor, să încercăm să eliminăm din inechitățile unei legi care trebuia să fie unitară și numai unitară nu este”, a declarat ministrul Muncii, pe B1 TV.
Ministrul Muncii a explicat faptul că sunt sporuri în sistemul bugetar care ar fi trebuit să fie anliniate la salariul de bază și mai ales să fie echitabile, având în vedere că în prezent exită persoane care lucrează în același loc, primesc sporuri pentru munca în condiții vătămătoare și primesc o sumă diferită, având în vedere faptul că salariul de bază este diferit.
„Vă dau și un exemplu, sunt unele salarii în sistemul de stat care sunt raportate la salariile de bază din 2018, altele la salariul în plată, iar atlele raportate la salariul de bază din 2022, ceea ce generează evident o inechitate (…) S-a creat o grilă de majorare a salariilor d ebază și unele categorii profesionale au spus foarte bine, noi vrem acum să fim plătiți la nivelul salariului d ebază din 2022, iar alții la nivelul salariului d ebază din 2018, avem datoria să intervenim aici. (..) În fiecare categorie profesională luăm sporurile existente. Pe unele le reducem, pe altele le elimină, precum sporul de confidențialitate, care nu își are locul.
Dacă ești într-un loc de muncă unde nu trebuie să dezvălui informații nu trebuie să primești un spor pentru asta (…) Unele dintre ele pot fi acrodate în sumă fixă, pentru că sunt angajați care muncesc în aceleași condiții și dacă au un salariu de bază diferit, sporul raportându-se la salariul de bază, în aceleași condiții au sporuri difertie, ceea ce creează inechități”, a mai adăugat ministrul Muncii, la Actualitatea cu Tudor Mușat, pe B1 TV.
Știre în curs de actualizare