Proiectul de desființare a controversatei Secții de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, la votul Consiliului Superior al Magistraturii

Proiectul de desființare a controversatei Secții de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, la votul Consiliului Superior al Magistraturii
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Proiectul legislativ privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) va ajunge joi pe masa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care va trebui să dea un aviz consultativ.

Proiectul privind desființarea SIIJ, pe masa CSM

Este vorba despre proiectul legislativ inițiat în mandatul lui Cătălin Predoiu, dar modificat de actualul ministru Stelian Ion în vederea eliminării prevederilor care vizează „super-imunităţile” judecătorilor şi procurorilor.

În proiectul de lege inițial era prevăzut ca începerea urmăririi penale a magistraților să fie condiționată de avizul procurorului general, iar procurorii și judecătorii să fie trimiși în judecată doar cu avizul secțiilor din CSM, aceste prevederi fiind eliminate prin proiectul actual.

Sunt patru variante: aviz favorabil, aviz favorabil cu observații, aviz negativ și refuzul de a da un aviz pe motiv că CSM a mai avizat (negativ) un proiect similar.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, declara, încă de la învestire, că ar vrea ca proiectul să fie adoptat de Parlament cel târziu la sfârșitul lunii martie.

“După evaluarea mea, sfârșitul lunii martie este un termen rezonabil în care poate fi desființată secția. Este doar un prim pas asupra căruia așteaptă răspun și GRECO și Comisia Europeană”, a declaratStelian Ion, în emisiunea moderată de Tudor Mușat.

MinistrulStelian Iona explicat cum vor fi anchetați în continuare magistrații care încalcă legea:

“Este foarte important ca pentru fiecare categorie în parte de infracțiuni să ancheteze procurori specializați. Este un principiu care trebuie respectat. Infracțiunile de corupție, vor fi anchetate deDNA, infracțiunile care țin de crimă organizată, vor fi anchetate de DIICOT, celelalte infracțiuni de Parchetul General, după competența dată de lege. Asta este un lucru pozitiv. Este una dintre urgențe, nu singura”, a mai precizatStelian Ion.

Doar două rechizitorii trimise în judecată în 2020

Tot joi, plenul CSM discută raportul de activitate a SIIJ pe anul 2020 – al treilea an de la înființare.

Încă un bilanț nefavorabil pentru Secția pentru Investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în al treilea an de activitate. În 2020,SIIJare doar două rechizitorii cu trei inculpați trimise în judecată, potrivit raportului de activitate obținut de G4Media.ro.

„În cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, în anul 2020, activitatea de urmărire penală a fost desfășurată de 7 procurori care au avut de soluționat 6636 de dosare penale. Dintre acestea, 2984 de cauze au fost înregistrate în anul 2020, iar 3652 sunt rămase/ preluate din 2019. În cursul anului 2020 au fost soluționate pe fond un număr de 552 de dosare din care 2 rechizitorii, prin care au fost trimiși în judecată 3 inculpați. Într-un număr de 550 de cauze, procurorii Secției au dispus soluții de clasare.”se arată în bilanțulSIIJ, trimis la Consiliul Superior al Magistraturii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`