Bilanț dureros pentru SIIJ: Doar două rechizitorii cu trei inculpați trimise în judecată în 2020. Cererea de renumărare a voturilor de la alegerile locale pentru Sectorul 1, printre ultimele controverse

Bilanț dureros pentru SIIJ: Doar două rechizitorii cu trei inculpați trimise în judecată în 2020. Cererea de renumărare a voturilor de la alegerile locale pentru Sectorul 1, printre ultimele controverse
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Încă un bilanț nefavorabil pentru Secția pentru Investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în al treilea an de activitate. În 2020, SIIJ are doar două rechizitorii cu trei inculpați trimise în judecată, potrivit raportului de activitate obținut de G4Media.ro.

Bilanț SIIJ:Doar două rechizitorii cu trei inculpați

La Secția Specială lucrează 7 procurori, dintre care unul cu post de conducere. Salariul acestora este de peste 15.000 de lei lunar. Spre exemplu, Adina Florea a avut în 2019 un salariu lunar de peste 18.000 de lei, potrivit declarației de avere din 2020.

În ambele situații, protagonist este Mircea Negulescu, zis Portocală, fost procuror la DNA Ploiești, exclus din magistratură, conform aceluiași document. Alte peste 500 de dosare au fost clasate de cei 7 procurori de execuție pe care îi are SIIJ, printre ei numărându-se și Adina Florea.

„În cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, în anul 2020, activitatea de urmărire penală a fost desfășurată de 7 procurori care au avut de soluționat 6636 de dosare penale. Dintre acestea, 2984 de cauze au fost înregistrate în anul 2020, iar 3652 sunt rămase/ preluate din 2019. În cursul anului 2020 au fost soluționate pe fond un număr de 552 de dosare din care 2 rechizitorii, prin care au fost trimiși în judecată 3 inculpați. Într-un număr de 550 de cauze, procurorii Secției au dispus soluții de clasare.” se arată în bilanțul SIIJ, trimis la Consiliul Superior al Magistraturii.

Un procuror SIIJ a cerut renumărarea voturilor la alegerile locale pentru Sectorul 1

Pe de altă parte SIIJ a fost în centrul mai multor acțiuni controversate. Ultimul scandal vizează rezultatul alegerilor locale de la Sectorul 1. Un procurorde la la Secția Specială a solicitat Poliției renumărarea voturilor de la alegerile locale din 27 septembrie, în urma căroraClotilde Armand, candidată URS și sprijinită de PNL,a devenit primar al Sectorului 1 al Capitalei, învingându-l în cursa electorală pe candidatul PSD, Dan Tudorache.

”Pentru continuarea cercetărilor în cauză se impune efectuarea următoarelor activități de cercetare penală: (…)Numărarea voturilor din cadrul fiecărei secții de vot și confruntarea rezultatelor cu numărul de votanți înscriși pe listele de vot corespunzatoare fiecărei din cele 166 secții de votare din cadrul Sectorului 1 București (cât și a votanților înscriși pe listele suplimentare), care și-au exprimat dreptul la vot”, se arată în solicitarea procuroruluiSorin Iașinovschi.

Acesta a dispus printr-o ordonanță de delegare ca Poliția București să renumere voturile. Măsura a fost luată în cadrul unui dosar deschis ca urmare a unei plângeri depuse de PSD cu privire la rezultatul alegerilor pentru funcția de primar al Sectorului 1.

Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii vor ca Inspecția Judiciară să o investigheze pe magistrata Adina Florea, cea care a anchetat-o pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, înainte ca fosta șefa a DNA să devină procurer sef al Uniunii Europene.

Florea a început să o ancheteze pe Kovesi imediat după activarea Secției speciale de anchetare a magistraților.

Procurorii din CSM consideră că Adina Florea și-a exercitat funcția cu rea credință și neglijență gravă atunci când i-a anchetat pe de procurorii Laura Codruţa Kovesi şi Alfred Savu, faptă pentru care poate fi sancționată potrivit statutului judecătorilor şi procurorilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`