România avea 1,249 milioane de bugetari la finele anului trecut. În ultimele două luni din 2020 au fost angajate aproape 9.000 de persoane (VIDEO)

România avea 1,249 milioane de bugetari la finele anului trecut. În ultimele două luni din 2020 au fost angajate aproape 9.000 de persoane (VIDEO)
Foto: Pixabay

Cu toţii ştim că România a devenit raiul bugetarilor. Că aparatul de stat a devenit greoi, cu echipe întregi de oameni care fac lucruri acolo unde un singur angajat ar fi fost de-ajuns. Cu remuneraţie peste mediul salarizării de pe piaţă, siguranţa locului de muncă şi beneficii. Nu ştiam însă dimensiunile problemei până când Ministerul de Finanţe a publicat raportul: avem peste 1,2 milioane de salariaţi bugetari, dintre care 14.000 angajaţi numai în ultimul an.

Peste 1,2 milioane de bugetari în România

România avea, la sfârşitul anului trecut, circa 1.249.000 de salariaţi bugetari, angajaţi în instituţii şi autorităţi publice, în condiţiile în care Guvernul a angajat în ultimele două luni din 2020 aproape 9.000 de persoane, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe, citate de B1 TV.

În octombrie 2019, ultima lună înainte de alegerile prezidenţiale, numărul de salariaţi bugetari era de 1.235.000, cu aproape 14.000 mai puţin decât în prezent.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii, cei aproximativ 1,24 milioane de angajaţi de la stat reprezintă 22% din totalul de 5,62 milioane de salariaţi activi la nivelul întregii economii.

Din numărul total de bugetari de la finele anului trecut, puțin peste 800.000 erau angajaţi în administraţia publică centrală, din care aproape 600.000 în instituţii finanţate integral din bugetul de stat. Jumătate dintre aceştia, respectiv 289.377 persoane lucrează în învăţământ, în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, iar 126.000 în Ministerul de Interne.

Ministerul Apărării are 73.805 de angajaţi pe statele de plată, Ministerul de Finanţe aproape 25.000, iar Ministerul Sănătăţii puțin peste 18.000 de angajaţi. Pe lângă salariaţii din administraţia centrală, alte 447.000 de persoane lucrează în administraţia locală, din care 274.000 în autorităţi executive locale.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Peste 50 de sporuri există în sistemul bugetar

Marți, fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a făcut publică o listă cu sporurile la salariu pe care le primesc angajaţii instituţiilor de stat. Este vorba despre sporuri pentru stres, pentru restabilirea ordinii publice, pentru aterizare, pentru munca în ture, dar şi pentru izolare.

Cei din Cadrul Apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale ajung la sporuri şi de 200%, adică le intră în buzunare trei salarii pe lună.

„Mi se pare un moment bun să facem o discuție aplicată asupra sporurilor. Unele, chiar dacă sună exotic, nu sunt, în sine chestiuni pe care să le eliminăm din oficiu, ci trebuie discutate. Altele sunt însă de maniera de a nu încuraja performanța, sunt, de fapt, o formă prin care cresc veniturile, să o spunem pe românește, și nu înțeleg de ce nu avem curajul să o spunem”, a declarat Alexandru, pentru B1 TV.

Potrivit datelor centralizate până acum de fostul ministru, în sistemul bugetar există peste 50 de sporuri. „Cu câteva excepții, sporurile în sistemul public au apărut precum am văzut că au apărut și pensiile speciale”, a mai precizat Violeta Alexandru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)