Inițiativă: Amenzi mai mari pentru parlamentarii care absentează. Sebastian Burduja (PNL): E nevoie de un procent care se simte, nu o chestie simbolică

Inițiativă: Amenzi mai mari pentru parlamentarii care absentează. Sebastian Burduja (PNL): E nevoie de un procent care se simte, nu o chestie simbolică
Foto: Inquam Photos / George Călin

Deputații și senatorii sunt obligați să participe la toate ședințele dintr-o sesiune parlamentară, iar cei care absentează nemotivat de la ședințele de plen sau ale comisiilor riscă să piardă 1% din indemnizație pentru fiecare absență nemotivată. O inițiativă legislativă, însă, prevede creșterea acestei sancțiuni.

Proiect: Sancțiuni mai mari pentru parlamentarii care lipsesc de la ședințe

Acum, pentru o absență nemotivată se aplică o sancțiune între 109 lei și 139 de lei, dar dacă proiectul va trece, aceasta va fi cuprinsă între 1.095 de lei și 1.399 de lei.

„Comparând cu modele din alte state, am găsit că e nevoie de o sancțiune de 10 ori mai mare, de 10 la sută din indemnizație. Sunt, sau în sumă fixă sau procentuale, dar oricum un procent care se simte din partea celui care absentează, nu o chestie simbolică”, a declarat deputatul PNL Sebastian Burduja, pentru Digi24.

Deputații primesc lunar o indemnizație între 11.000 și 14.000 de lei, iar senatorii între 11.000 și peste 13.000 lei. Cel mai bine câștigă președinții celor două camere.

Reacția PSD la proiectul ce majorează amenzile în cazul parlamentarilor care absentează

De cealaltă parte, social-democrații susțin că proiectul în cauză e încă una din multele măsuri prin care guvernanții se chinuie să strângă bani la buget.

„Nu poți să nu te duci cu gândul la o altă încercare din seria celor de a crește veniturile la buget. Prea vine acum ca să nu ne ducem cu gândul și la acest lucru. Este evident parlamentarii trebuie să fie la serviciu”, a declarat senatorul PSD Lucian Romașcanu, potrivit Digi24.

Senatorii și deputații care lipsesc de la ședințe trebuie să motiveze în scris, iar motivele acceptate țin de boală sau deplasări legate de activitatea parlamentară. De asemenea, ei au dreptul la un concediu plătit de cel mult opt zile pe sesiune.

Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută și votată de Camera Deputaților și de Senat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)