Valeriu Gheorghiță: Rata de apariție a reacților adverse post-vaccinare este de 2,8 la mia de doze administrate. Nu s-au înregistrat cazuri de șoc anafilactic

Valeriu Gheorghiță: Rata de apariție a reacților adverse post-vaccinare este de 2,8 la mia de doze administrate. Nu s-au înregistrat cazuri de șoc anafilactic
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat marți că, până în acest moment au fost înregistrate 2459 de reacții adverse în urma campaniei de vaccinare. Deocamdată nu au existat cazuri de șoc anafilactic:

„Legat de reacțiile adverse raportate, în total, din data de 27 decembrie, au fost raportate 2489 de reacții adverse, comune și minore, din care 530 reacții de tip local, 1959 reacții generale.

În primul rând aș vrea să menționez că există două surse principale de raportare a reacțiilor adverse: la Institutul Național de Sănătate Publică și la Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din România. În total au fost analizate și raportate 2489 de reacții adverse, dintre care 61,5% raportate la ANM, iar restul la INSP”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a subliniat că majoritatea reacțiilor adverse au fost generale și locale:

„Aș vrea să menționez procentul de reacții adverse în funcție de modalitatea de manifestare: 21% au fost reacții adverse exclusiv locale, 74% au fost reacții adverse generale și locale și 5% au fost reacții adverse exclussiv generale. Cele mai frecvente reacții adverse au fost de tipul: 53% durere, tumefacție, erupție cutanată, stare de obseală, febră și frisoane, 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% dureri musculare sau articulare, 12% au raportat reacții de tipul gastro-intestinal, 11% stare de anxietate, 5% erupții cutanate, 5% mărirea de volum a ganglionilor limfatici, 4% reacții alegice, 3% parestezii, furnicături la nivelul feței sau membrelor, 1,2% insomnie, nu s-au înregistrat cazuri de șoc anafilactic. Rata de apariție a reacților adverse post-vaccinare este de 2,8 la o miade doze administrate”..

Urmăriți B1TV.ro și pe
`