Gunther Krichbaum, membru al Bundestagului și al Partidului Creștin Democrat din Germania, din care face parte și Angela Merkel, a declarat vineri că afirmațiile făcute de Crin președintele interimar Crin Antonescu la adresa cancelarului german i-au fost dăunătoare lui însuși.
Acesta consideră că premierul și președintele interimar „încearcă să creeze o problemă care nu există,” deoarece relația dintre Germania și România este foarte bună, relatează Mediafax. El crede și că afirmațiile lui Victor Ponta ar fi „o diversiune ieftină” de la adevăratele probleme ale României.
Krichbaum explică atitudinea foarte tranșantă a Germaniei față de România prin faptul că cea dintâi a fost divizată de Cortina de Fier și Germania de Est a avut parte de un regim nedemocratic până în 1989. Oficiali germani au făcut diverse remarci prin care spuneau că România trebuie să respecte instituțiile democratice și statul de drept.
„În acelaşi timp, faptul că este membră UE înseamnă că România trebuie să împărtăşească şi să respecte valorile europene. Aşa că dezbaterea este de fapt nu pro sau contra preşedintelui Băsescu, dar despre respectarea standardelor democratice. Aceasta include respectarea independenţei sistemului judiciar, respectarea statului de drept, separaţia puterilor şi aşa numitele echilibre ale sistemului instituţional. Dacă toate acestea sunt în pericol, UE şi statele membre nu pot rămâne pe tuşă, ceea ce de altfel, nici SUA nu a făcut. Ceea ce mulţi nu realizează este că românii nu au doar cetăţenia României. Prin Tratatul de la Lisabona ei au şi cetăţenia europeană. Ei au drepturi legale de cetăţeni europeni. De aceea este natural ca UE să se asigure ca ai săi cetăţeni să beneficieze de drepturile lor democratice”, a apreciat oficialul german.
El a afirmat că există şi varianta în care UE şi-ar putea pierde „răbdarea” în cazul României, dar a menţionat că reformele necesare nu trebuie îndeplinite pentru a mulţumi Bruxelles-ul, Germania sau altă ţară europeană.
„Sunt în interesul propriu al României. Cetăţenii români sunt victimele neajunsurilor din sistemul juridic – ei vor beneficia de pe urma unor standarde mai ridicate în acest sens şi a luptei împotriva corupţiei”, a argumentat Krichbaum.
Anterior, Gunther Krichbaum a cerut președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, să retragă dreptul de vot al României în acest for european.