Procesul lui Donald Trump începe azi în Senatul american. Strategia pe care mizează democrații pentru a obține condamnarea fostului președinte

Procesul lui Donald Trump începe azi în Senatul american. Strategia pe care mizează democrații pentru a obține condamnarea fostului președinte
foto: Hepta.ro / Capital Pictures / Capital Pictures

Procesul prin care Donald Trump va fi pus din nou sub acuzare va debuta marți în Senatul SUA. Fostul președinte va trece pentru a doua oară printr-o astfeld e procedură de „impeachment”, bifând astfel o noutate. Este primul președinte american, pus sub acuzare de două ori pentru acțiunile sale în calitate de șef al Casei Albe.

Începe procesul lui Donald Trump în Senatul american

Cei 100 de senatori, în număr egal, 50 de democrați și 50 de republicani, vor fi jurați și vor vota la final dacă îl condamnă sau îl achită pe fostul președinte pentru că ar fi încurajat violențele de la Capitoliu din 6 ianuarie.

În cazul unui vot egal, diferența o poate face vicepreședintele țării, care este și președintele Senatului – în acest caz, democrata Kamala Harris.

Numai că, pentru un verdict, la impeachment este nevoie de o majoritate de două treimi din voturile senatorilor.

Donald Trump a refuzat să compară în fața lor și să depună personal mărturie, considerându-se nevinovat. El susține că declaraţiile pe care le-a făcut înaintea violenţelor produse la Capitoliu au fost corecte. „Mi-a fost analizat discursul şi fiecare cuvânt, din fiecare paragraf, fiecare propoziţie şi toată lumea crede că a fost total adecvat”, a declarat Donald Trump.

Luni, cu o zi înainte de începerea procesului, echipa de avocați a fostului președinte i-a acuzat pe democrații din Camera Reprezentanților – instituția care a formulat actul de acuzare – că s-au angajat într-un „teatru politic” și că vor „să reducă la tăcere” un adversar politic. Avocații susțin că procesul din Senat este neconstituțional, pentru că Donald Trump nu mai este președinte.

În istoria SUA, doar trei președinți au trecut prin procedura formală de impeachment

Doar trei președinți americani au fost puși formal sub acuzare – sau „impeached”, în versiunea originală – de către Congresul SUA. Este vorba despreAndrew Johnson,Bill ClintonșiDonald Trump, singurul dintre ei care a fost ținta unei proceduri de acest gen de două ori. Totuși, nciun președinte al Statelor Unite nu a fost înlăturat din funcție prin impeachment, relateazăHistory.

Pe lângăAndrew Johnson,Bill ClintonșiDonald Trump, a mai existat doar un președinte care s-a confruntat cu anchete formale de punere sub acuzare în Camera Reprezentanților – Richard Nixon.

Deși mulți alți președinți au fost amenințați cu procedura de impeachment de diverși rivali politici, amenințările nu s-au materializat în Congres și au rămas la nivel de declarații politice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`