Lucian Bode: Poliția poate fi chemată dacă într-o școală nu se respectă regulile sanitare. Din cele 17.800 de unități de învățământ, doar 6.000 au o formă de pază

Lucian Bode: Poliția poate fi chemată dacă într-o școală nu se respectă regulile sanitare. Din cele 17.800 de unități de învățământ, doar 6.000 au o formă de pază
Foto: gov.ro

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, spune că Poliția poate fi chemată să intervină dacă în unitățile de învățământ nu sunt respectate regulile de protecție sanitară sau dacă la intrarea în acestea apar aglomerări atunci când părinții vin să-i ia pe cei mici de la școală sau grădiniță. Totodată, șeful MAI a precizat, luni seară, într-o intervenție televizată, că din aproape 18.000 de unități de învățământ, doar 6.000 au, în acest moment, un sistem de pază propriu.

Câte școli din România au o formă de pază. Precizările ministrului Lucian Bode

”Ne-a interesat să vedem câte din cele 17.800 de unități de învățământ au un sistem de pază. Asta înseamnă că au un sistem propriu, au un sistem prin contractarea unei firme specializate sau un sistem mixt. 6.000 au o formă de pază din 17.000. Restul au fie mijloace de supraveghere video – managerii școlilor, unitățile administrativ teritoriale au obligația să asigure și acest serviciu. Am vrut să subliniez că din evidențele noastre rezultă că doar 6.000 de unități au un sistem de pază propriu”, a declarat Lucian Bode, la Digi 24.

Bode spune că Poliția poate fi chemată în școlile unde regulile sanitare nu sunt respectate

Întrebat dacă într-o școală în care nu se respectă regulile sanitare poate fi chemată poliția, Lucian Bode a răspuns: ”Evident că da. Noi suntem într-o colaborare, spun eu, foarte bună cu Ministerul Educației – am avut astăzi discuții cu domnul ministru Cîmpeanu – Inspectoratele școlare, Prefecturile, Inspectoratele de Poliție, Inspectoratele de Jandarmi (…) tocmai pentru a ne pune la aceeași masă și să contribuim toți la acest obiectiv (redeschiderea școlilor în siguranță – n.r.)”.

De asemenea, întrebat dacă poate fi chemată Poliția inclusiv în cazul în care se produc busculade în apropierea școlilor, atunci când părinții vin să-și ia copiii, șeful MAI a precizat: ”Poliția este obligată să intervină. A fost valabil și cu ocazia sărbătorilor de iarnă și în orice situație: scopul nostru, al structurilor Ministerului Afacerilor Interne, nu este să amendăm cetățenii, ci să limităm răspândirea coronavirusului. Cum limităm? Determinându-i să respecte regulile”.

Peste 2 milioane de elevi au revenit, luni, la școală

Peste 2,2 milioane de elevi au revenit, luni în bănci, în funcție de cele trei scenarii stabilite de autorități ținând cont de rata incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus din fiecare localitate în parte.

Același Lucian Bode a mai declarat luni seară că 4.000 de clădiri în care funcționează unități de învățământ nu au început încă procedurile de obțoinere a autorizației pentru securitate la incendiu.

”În România avem 25.503 clădiri în care funcționează unități de învățământ. Dintre acestea, 4.000 nu au demarat procedurile pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu. Din 25.500, 15% au autorizație, 20% sunt în curs de obținere au autorizației, cei 15% de care vorbeam (4000) nu au demarat încă această procedură și este responsabilitatea autorităților locale, și 15% nu au nevoie de autorizație pentru că, potrivit legii, autorizația se obține când apar modificări la clădirea respectivă”, a spus Bode.

De asemenea, șeful MAI a menționat că, vineri, 14 unități de învățământ nu aveau un sistem de încălzire funcțional, iar acolo unde problemele nu au fost rezolvate până luni, a fost continuat învățământul online.

De asemenea, Bode a precizat că la nivel național sunt avem înregistrate 4.762 de mijloace de transport școlar, dintre care 538 sunt nefuncționale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`