Africa de Sud a anunţat că suspendă temporar campania de vaccinare anti-COVID-19 cu serul dezvoltat de AstraZeneca și Oxford, după ce un studiu a arătat că acesta are o eficiență „limitată” împotriva mutației de virus descoperită chiar pe teritoriul acestei țări. Studiul, realizat de o universitate din Johannesburg şi care nu a fost examinat deocamdată de instituţii similare, arată că vaccinul Astrazeneca este eficient numai 22% împotriva formelor moderate ale virusului. În acest context, autoritățile din Australia au făcut apel la calm și i-au îndemnat pe cetățeni să aibă încredere și să se imunizeze cu vaccinul Astrazeneca.
Un studiu realizat de Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, încă neconfirmat de cercetări suplimentare, arată că vaccinul anticoronavirus produs de Oxford și Atsrazeneca oferă „o protecţie limitată împotriva formelor moderate ale bolii cauzate de varianta sud-africană, la adulţii tineri”.
„Este o problemă temporară, trebuie să suspendăm vaccinurile AstraZeneca până când vom rezolva aceste probleme”, a precizat Zweli Mkhize, ministrul sud-african al Sănătății, citat de Reuters.
Prime rezultate indică o eficiență de numai 22% a acestui vaccin împotriva formelor moderate ale virusului, iar în privința formelor severe nu sunt încă rezultate.
Africa de Sud e ţara cea mai afectată de pandemie de pe continent, având peste 1,5 milioane de infectări şi mai mult de 46.000 de decese. Luni, ea a primit o primă tranșă de un milion de doze Astrazeneca produse de Serum Institute of India. Alte 500.000 de doze sunt așteptate luna aceasta. Aceste doze, care vor expira în aprilie, vor fi păstrate până când specialișii vor da indicaţii clare despre utilizarea și eficiența lor.
Zweli Mkhize a mai precizat că luna aceasta vor fi administrate doar vaccinuri produse de Johnson&Johnson şi Pfizer. De asemenea, au loc discuții cu alte companii, inclusiv cu Moderna și cu producătorul rus de vaccinuri Sputnik V. De asemenea, țara a rezervat 20 de milioane de doze din vaccinul produs de Pfizer și BioNTech.
Africa de Sud vrea să imunizeze cel puţin 67% din populaţie până la sfârşitul anului. Asta înseamnă că trebuie să vaccineze 40 de milioane de persoane.
Vaccinul produs AstraZeneca și Oxford a fost aprobat de mai multe ţări, dar unele îl recomandă numai celor până în 55 sau 65 de ani deoarece nu sunt suficiente date despre eficacitatea lui în cazul celor mai în vârstă.
În acest context, autoritățile din Australia au făcut apel la calm și i-au îndemnat pe cetățeni să aibă încredere în eficacitatea vaccinului AstraZeneca.
„În prezent, nu există dovezi care să indice o reducere a eficacității vaccinurilor AstraZeneca sau Pfizer în prevenirea bolilor severe și a decesului. Acesta este obiectivul fundamental, de a proteja sănătatea”, a declarat ministrul Sănătății din Australia, Greg Hunt, citat de Reuters.
Australia a comandat 53 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Se așteaptă ca țara să aprobe utilizarea vaccinului în câteva zile.
Luna trecută, a aprobat utilizarea vaccinului Pfizer-BioNTech, dar sunt întârzieri în livrarea comenzilor.
Presiunea aici, însă, nu e foarte mare, căci autoritățile au gestionat bine criza sanitară, iar australienii au respectat măsurile de prevenție.
De la debutul epidemiei, Australia a înregistrat aproape 29.000 de infectări și 909 decese.
În cazul României, primele 81.000 de doze de vaccin de la AstraZenecaau ajunssâmbătă. Premierul Florin Cîțua precizatcă luna aceasta ar trebui să avem cel puţin 600.000 de doze de la această companie.