Dacia nu va mai folosi numele Logan pentru viitorul sedan compact pe care îl va lansa în toamna acestui an la Salonul Auto de la Paris, a anunțat în luna iunie vicepreședintele Dacia, Constantin Stroe. Despre noua denumire a Loganului 2 nu se știu foarte multe, în afara numelui proiectului – X52, acesta fiind unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale producătorului de automobile. De asemenea, scrie Ziarul Financiar, în ciuda faptului că sunt înregistrate cu multă vreme înainte de lansarea propriu-zisă, ele sunt „ascunse” printre zeci de posibile denumiri.
Astfel, denumirea noului model Dacia este încă un mister, dar compania a înregistrat la OSIM branduri precum Kanjara, Popster, sau Yuzu. Renault are în prezent zece nume înregistrate la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci) despre care se spune că, fie sunt păstrate pentru Dacia, fie pentru viitoare modele ale constructorului francez.
„Numele viitorului X52 este de mult cunoscut şi ales, însă nu a fost publicat. Momentan nu putem spune ce nume va avea viitorul model”, a declarat Constantin Stroe, pentru sursa citată.
Francezii au folosit aceeași strategie și în cazul primei generații Logan (apărută în 2004), care purta numele de cod X90. Renault și-a implementat atunci propria strategie, după ce modelele Dacia s-au numit pe rând 1100 şi 1310 înainte de 1989, apoi Berlină, Nova (primul automobil proiectat de români pentru uzina de la Mioveni) SupeRNova sau Solenza, și acum Logan, Duster şi Lodgy.
„În cazul Logan, grupul Renault a realizat o treabă foarte inteligentă. Francezii au colective profesionale unde vin cu mai multe nume. Cele selectate sunt ulterior înregistrate, fiecare reprezentând un patent, o idee. În general se caută nume scurte, cu rezonanţă internaţională. Spre exemplu, Logan este un nume scurt care surprinde pe cel care îl aude pentru prima dată”, a spus Stroe.
Numele unui automobil este considerat o caracteristică importantă alături de design-ul și caracteristicile sale tehnice. Astfel, mărcile occidentale BMW, Audi sau Mercedes folosesc mai mult indicative clase sau serii precum BMW Seria 3, Audi A3/A4 sau Mercedes Clasa C, în timp ce brand-urile „latine” au încercat până acum să-și denumească mașinile în funcție de caracteristici – Renault deZir sau Latitude.
Renault pregăteşte, pentru toamna acestui an, lansarea celui de-al doilea model de Dacia Logan, care va intra în showroom-uri anul viitor. Au apărut deja și imagini spion cu automobilul camuflat, capturate în timpul unor teste efectuate în Italia.