CNCAV: Dacă o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză

CNCAV: Dacă o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) face o serie de precizări cu privire la administrarea vaccinului pe baza tehnologiei ARN mesager în situații speciale. Reprezentanții CNCAV anunță că administrara serului împotriva noului coronavirus nu este contraindicată în cazul persoanelor care au fost diagnosticate cu COVID-19. Specialiștii menționează, pe de altă parte, că persoanele care au avut o reacție anafilactică după prima doză a serului nu vor mai primi și rapelul, în cazul lor fiind recomandată administrarea unui vaccin dezvoltat pe baza unei alte metode.

Precizările CNCAV privindadministrarea vaccinului pe baza tehnologiei ARN mesager în situații speciale: Ce se întâmplă cu persoanele care au avut anafilactică după prima doză

”Vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, iar vaccinarea acestora se poate realiza după vindecare.

Totodată, în cazul în care o persoană dezvoltă infecțiecu SARS-CoV-2după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze.

Pentru situațiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicații temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă. În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă.

De asemenea, dacă o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită”, au transmis reprezentanții CNCAV printr-un comunicat de presă.

CNCAV vine cu lămuriri și pentru eventualele situații în care apar decalaje cu privire la administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

”În cazul decalajelor privind administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19, persoana programată va putea modifica data efectuării dozei de rapel direct în platforma electronică sau prin modalitățile deja cunoscute pentru programarea inițială.
Pentru situațiile în care cea de-a doua doză de vaccin se administrează accidental, la mai puțin de 21 de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară efectuarea unei alte doze de rapel”, se mai arată în comunicatul citat.

Trei reacții severe, raportate în ultimele zile după administrarea rapelului

Precizările CNCAV vin în contextul în care, în ultimele două zile au fost înregistrate mai multe reacții severe după administrarea dozei de rapel a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech.

O tânără de 32 de ani, medic în Vâlcea, a suferit, joi, o paralizie temporară facială după ce a primit a doua doză de vaccin.

Și un medic rezident din Cluj a susținut că a suferit o semipareză la câteva ore după rapel.

Iar o femeie din Timiș a avut o reacție alergică despre care, inițial, s-a spus că a fost de tipul unui șoc anafilactic. Ulterior, reprezentanții CNCAV au precizat că a fost vorba despre ”o simptomatologie postvaccinală, de tip reacție alergică fără criterii de șoc anafilactic”, persoana în cauză având în istoricul medical multiple episoade alergice.

Toate cele trei persoane se simt bine, în prezent.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii