Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat, vineri, într-o conferință de presă comună cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în ce condiții se vor suspenda cursurile la apariția cazurilor de coronavirus în unitățile de învățământ. Regulile sunt cuprinse în ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății privind redeschiderea școlilor.
„Știm când vor fi suspendate cursurile. Pe scurt, grădinița și învățământul primar – la apariția primului caz de copil pozitivat, se suspendă cursurile pentru 14 zile. În ordinul de ministru sunt redate și toate celelalte etape care trebuie să fie parcurse. În învățământul gimnazial și liceal lucrurile sunt puțin diferite – la apariția primului caz se va declanșa o anchetă epidemiologică, se recomandă și testarea și vor fi analizate măsurile: fie se suspendă, în urma concluziei DSP, încă de la primul caz, fie nu e necesară suspendarea, se iau alte măsuri și se continuă până la apariția celui de-al doilea caz. La apariția celui de-al doilea caz, sigur se suspendă pentru 14 zile cursurile”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Totodată, ministrul Educației a vorbit despre categoriile de elevi și cadre didactice pentru care se recomandă continuarea cursurilor în regim online.
”Elevii care au vulnerabilități și care sunt certifiate medical, care au avut adeverințe în primul semestru, nu sunt obligați să reînnoiască acele adeverințe. Adeverințele din primul semestru sunt valabile în continuare. Adeverințe care vor fi obținute în semestrul II vor putea fi transmise și electronic către profesori și diriginți.
A doua categorie exceptată sunt elevii care au în familie persoane cu vulnerabilități cronice care condu la recomandarea de a nu merge la școală cu prezență fizică.
A treia categorie: la recomandarea apăsată a ministrului Sănătății, pentru toți acei copii care prezintă simptome specifice într-o cât de mică măsură, se recomandă a nu fi trimiși în comunitate. Nu se vor pune absențe în aceste situații. Trebuie un simplu anunț făcut cadrului didactic.
Celelale două categorii se referă la cadrele didactice cu vulnerabilități cronice sau care prezintă simptome. În aceste situații, orarul va fi adaptat de managementul fiecărei școli în așa fel încât programul să fie împărțit în zile de prezență fizică și atunci când cadrele didactice sunt indisponibile vor fi zile cu predare online.
În niciun caz, nu dorim să ducem copiii la școală pentru ca în aceeași zi să facă și ore fizice, și ore online”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.