Țările europene intenționează să sprijine producția locală de hardware tehnologic cu ajutorul țintit care ar putea duce la investiții globale de până la 50 miliarde euro (60 miliarde dolari), a declarat Germania miercuri.
Germania, Franța și alte 17 țări ale UE au convenit să-și unească forțele pentru a investi în procesoare și tehnologii semiconductoare, cheie pentru dispozitivele conectate la internet și prelucrarea datelor într-un efort de a ajunge din urmă cu Statele Unite și Asia.
Ponderea Europei pe piața globală a semiconductoarelor de 440 miliarde de euro este de aproximativ 10%, UE depinzând în prezent de cipuri fabricate în străinătate. O astfel de dependență de cipuri și alte produse a intrat în centrul atenției în timpul pandemiei COVID-19, scrie Reuters.
Ministrul german al economiei, Peter Altmaier, a declarat în timpul unei discuții virtuale cu omologul său francez, Bruno Le Maire, că se aștepta ca proiectul european, cunoscut și sub numele de Proiect important de interes european comun (IPCEI), să declanșeze investiții globale în industria de cipuri de până la 50 de miliarde de euro.
„Presupun că în toate țările care sunt gata să participe la acest IPCEI … că vom obține în mod clar o sumă de două cifre de miliarde de euro – și nu în intervalul inferior, ci mai degrabă în intervalul mediu”, a spus Altmaier .
„Dacă aceasta va fi de 50 de miliarde de euro la final sau dacă va merge mai mult în direcția de 20 de miliarde de euro, asta depășește previziunile mele.”
Altmaier a estimat că companiile vor contribui între 60% și 80% din investițiile globale, cu subvenții de stat din statele membre UE variind între 20% și 40%.
Un purtător de cuvânt al producătorului de cipuri Infineon Technologies a salutat efortul lui Altmaier de a extinde ajutorul de stat.
Comisia Europeană și statele membre ar trebui să acționeze rapid acum, deoarece planul ar putea aduce o contribuție semnificativă la creșterea competitivității și a rezilienței geopolitice a Europei, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Companiile pot solicita subvenții trimițând planurile lor de investiții către ministerul german al economiei până la 1 martie. Comisia Europeană va analiza apoi proiectele individuale, cu o decizie finală așteptată la sfârșitul acestui an.
Germania și Franța au inițiat proiecte similare în alte sectoare, cum ar fi celulele bateriei, cloud computing și inteligența artificială, pentru a face Europa mai puțin dependentă de producătorii și giganții tehnologici din Statele Unite și China.