Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv contestațiile în anulare formulate de o parte dintre conda,mnații din dosarul ”Ferma Băneasa”, printre care Paul al României și Remus Truică. În decizia instanței se precizează că aceste contestații în anulare au fost formulate ”prematur”.
„Admite excepţia prematurităţii invocată de procuror. Constată prematur formulate contestaţiile în anulare declarate de contestatorii Truică Remus, Chiriac Theodor, Olteanu Gheorghe, Andronic Dan-Catalin, Ignatenko (fostă Păvăloiu) Nela, Tal Silberstein, Dima Niculae, Marcovici Marius-Andrei, Dicu Corina-Teodora, Benyamin Steinmetz, Musat Apostol, Delcea Valentin, Mateescu Lucian-Claudiu, Roşu Robert-Mihaita, S.C. RECIPLIA S.R.L., Jecu Nicolae, Popa Caterina, Gheorghita Dragomira, Paul Philippe al României şi SC MERCURE COMMERCE INTERNATIONAL SRLT în cauza de formează obiectul dosarului nr. 345/64/2016 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatoarea Ignatenko Nela, în cuantum de 160 lei, rămâne în sarcina statului şi se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei”, se arată în decizia Instanței Supreme, potrivit HotNews.ro.
Prințul Paul al României și omul de afaceri Remus Truică sunt printre cei care au cerut anularea condanării la închisoare pronunțate în dosarul ”Ferma Băneasa”. Paul al României a primit o pedeapsă de trei ani și patru luni de închisoare, în timp ce Remus Truică a fost condamnat la șapte ani de închisoare.
Paul al României a plecat din România la finalul anului trecut, chiar înainte de decizia definitivă a instanței. El a fost dat în urmărire internațională. Deși nu a fost încă localizat, existî informații potrivit cărora Prințul Paul ar fi fugit inițial în Portugalia, unde deține mai multe proprietăți, iar ulterior ar fi ajuns în Italia.
La finalul anului trecut, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au dat verdictul final în dosarul retrocedării ilegale a zeci de hectare de la „Ferma Băneasa”.
Potrivit procurorilor, totul a pornit de la revendicarea fostei Ferme Regale Băneasa de către Prințul Paul, care pretindea că a încercat să devină moștenitor al familiei regale, însă nu a fost recunoscut ca descendent al Regelui Carol al II-lea. Iar de aici au început ilegalitățile.
Astfel, Prințul Paul le-a promis lui Remus Truică și asociaților săi o cotă importantă – între 50% și 80% – din valoarea bunurilor pe care le revendica în România, iar ulteror le-a transferat bunurile pe măsura obținerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare, care au fost făcute printr-o firmă condusă de Truică și controlată de holdingul lui Steinmetz.În schimb, Truică şi ceilalţi din grup au intervenit pe lângă funcţionari publici implicaţi în procedurile de retrocedare, astfel încât aceştia, în mod nelegal, să determine obţinerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Paul Philipe.