Valeriu Gheorghiţă: Vom putea ajunge la 100.000 de persoane vaccinate pe zi din a doua jumătate a lunii aprilie. În septembrie, am putea avea 10 milioane de români vaccinați inclusiv cu rapel

Valeriu Gheorghiţă: Vom putea ajunge la 100.000 de persoane vaccinate pe zi din a doua jumătate a lunii aprilie. În septembrie, am putea avea 10 milioane de români vaccinați inclusiv cu rapel
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anticoronavirus, estimează că, de la mijlocul lunii aprilie, România va reuși să vaccineze 100.000 de persoane pe zi, iar în septembrie am putea avea deja zece milioane de oameni vaccinați inclusiv cu rapel.

Valeriu Gheorghiţă: Vom putea atinge, din jumătatea a doua a lunii aprilie, 100.000 de persoane pe zi

„Rata de vaccinare va creşte progresiv. Vom putea atinge,din jumătatea a doua a lunii aprilie, 100.000 de persoane pe zi, având în vedere că, de la acel moment, vom putea deschide cele 750 de centre care sunt prevăzute din etapa a doua, centre care prevăd circa 166 de cabinete de vaccinare. Avem o capacitate de vaccinare de peste 100.000 de persoane pe zi”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Antena 3, potrivit News.ro.

Medicul militar a precizat că astfel, la 1 septembrie, România ar ajunge la 10 milioane de persoane vaccinate, „chiar cu două doze”.

Gheorghiță a mai spus că, luna viitoare, ar trebui să primim 800.000 de doze de vaccin produs de AstraZeneca și 180.000 de doze de la compania Moderna. În următoarele două săptămâni, alte 163.000 de doze vor fi livrate de Pfizer.

„Sunt cel puţin 900.000 de persoane noi programate în momentul de faţă şi mai este o listă de aşteptare de aproape un milion de persoane. Am avea nevoie de mult mai multe doze, dar cred că trebuie să avem răbdare cu toţii”, a mai spus Valeriu Gheorghiță, potrivit News.ro.

El a ținut apoi să laude faptul că rata de vaccinare în rândul persoanelor din prima etapă a depăşit 90%.

Probleme cu livrarea dozelor de vaccin anti-COVID-19

Valeriu Gheorghiță pare extrem de optimist în condițiile în care, la fel ca în alte state UE, campania de vaccinare din România a fost dată peste cap din cauza numărului insuficient de doze livrate. Italia și Polonia chiar au amenințat Pfizer cu judecata din cauza întârzierilor. Probleme sunt și cu livrarea celorlalte vaccinuri.

Marți, Gheorghiță afirma că România are un deficit de 117.000 de doze și, prin urmare, autoritățile au decis decalarea unora dintre programări. Vineri, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că toate persoanele sub 65 de ani care erau programate la prima doză de vaccin în perioada 30 ianuarie – 11 februarie vor fi amânate pentru după 16 februarie. Sâmbătă, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că, în luna februarie, toate locurile noi pentru programare vor fi destinate strict vârstnicilor, persoanelor cu boli cronice și celor cu handicap, precum și celor care locuiesc cu aceste persoane.

Andrei Baciu: Depăşim o rată de vaccinare de 92 – 93% în prima etapă

Joi, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, declara că rata de vaccinare este de peste 92 – 93% în prima etapă.

„Referitor la etapa întâi, depăşim o rată de vaccinare de peste 92 – 93%, deja. Ceea ce este un element extrem de important. (…) Acum este evidentă pentru oricine nevoia de a avea un sistem de vaccinare bine pus la punct, astfel încât să atingem acele obiective europene la care facem tot timpul referire. (…) Putem să vedem încă o dată, prin vaccinul împotriva COVID-19, cât de multe beneficii oferă vaccinarea sănătăţii publice”, a declarat Andrei Baciu, la acea vreme.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`