Ministrul Sănătății anunță schimbarea strategiei de vaccinare: În februarie, toate locurile noi vor fi doar pentru vârstnici, bolnavii cronici, persoanele cu handicap și cei care îi îngrijesc (VIDEO)

Ministrul Sănătății anunță schimbarea strategiei de vaccinare: În februarie, toate locurile noi vor fi doar pentru vârstnici, bolnavii cronici, persoanele cu handicap și cei care îi îngrijesc (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a anunțat sâmbătă, într-o conferință de presă, că va fi schimbată strategia de vaccinare anticoronavirus, astfel că toate locurile noi pentru programare vor fi destinate strict vârstnicilor, persoanelor cu boli cronice și celor cu handicap, precum și celor care locuiesc cu aceste persoane.Voiculescu a precizat că e vorba aici despre programările noi, în luna februarie, iar cei care au fost programaţi sau reprogramaţi rămân în sistem.

Vlad Voiculescu schimbă strategia de vaccinare anti-COVID-19

„Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil, să ne asigurăm că mai puțini oameni trebuie să fie internați. 85% din decese sunt la persoane peste 65 de ani, 91% din decese la persoane care aveau deja boli cronice.

Am propus premierului și avem acceptul dânsului ca, în luna februarie, pentru toate locurile care vor fi scoase pentru programare în platforma de vaccinare eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, persoanele cu handicap, respectiv cei care-i îngrijesc sau locuiesc cu aceștia.

Repet, pe perioada lunii februarie toate locurile care vor fi scoase vor fi oferite în platforma de programare, vor merge către aceştia, nu către alte persoane”, a declarat, sâmbătă, Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății anunță schimbarea strategiei de vaccinare: În februarie, toate locurile noi vor fi doar pentru vârstnici, bolnavii cronici, persoanele cu handicap și cei care îi îngrijesc

Voiculescu a precizat că e vorba aici despre programările noi, iar cei care au fost programaţi sau reprogramaţi rămân în sistem.

Precizările vin și în contextul în care România, asemenea altor state UE, primește mai puține doze de vaccin anti-COVID-19 decât ar trebui. Deja există un deficit, iar vineri Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunțase că toate persoanele sub 65 de ani care erau programate la prima doză de vaccin în perioada 30 ianuarie – 11 februarie vor fi amânate pentru după 16 februarie.

Vlad Voiculescu anunță înființarea unui fond național pentru siguranța pacienților în spitale

În cadrul aceleiași conferințe, ministrul Sănătății a enumerat alte măsuri ce vor fi luate după incendiul de la spitalul ”Matei Balș”, soldat cu moartea a șase pacienți COVID-19. Una dintre aceste măsuri vizează crearea unui fond național pentru siguranța pacienților în spitale.

„Avem bani europeni prin PNRR, avem bani din bugetul național. Ne vom asigura că vor fi folosiți prioritar pentru infrastructură. Ne referim la securitatea la incendii, la cutremure și la unul dintre marii criminali: infecțiile nosocomiale”, a declarat Voiculescu.

„Sistemul sanitar are păcate vechi, de 30 de ani. Mai ieri am avut infecții nosocomiale, azi vorbim despre incendii și pandemie. Nu se știe ce altă grozăvie va veni peste noi mâine”, a mai afirmat ministrul Sănătății.

Vlad Voiculescu a mai spus că până marți va fi finalizat un raport despre stadiul măsurilor luate de la controalele de anul trecut.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`