Cetățenii vor plăti două asigurări pentru o singură casă, dacă doresc și asigurare facultativă

Cetățenii vor plăti două asigurări pentru o singură casă, dacă doresc și asigurare facultativă
Foto: asimag.ro

Începând cu 1 septembrie, se schimbă regulile cu privire la asigurarea obligatorie a locuinței. Aceasta se va putea încheia doar la membrii PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezasterlor naturale, în număr de 12. Iar dacă proprietarul dorește să primească despăgubiri în funcție de valoarea reală a casei, trebuie să încheie și o asigurare facultativă, pe lângă cea obligatorie, la un alt asigurator.

Până la 1 septembrie, cei care nu erau mulțumiți de polița obligatorie, o încheiau doar pe cea facultativă, cu prime de asigurare între 0,08% și 0,14% din valoarea imobilului, relatează Capital. Prin noile reglementări, se revine la situație din momentul promulgării legii asigurărilor obligatorii de locuințe și înființării PAID.

Asigurarea obligatorie a locuinței, care costă 20 de euro pe an, acoperă trei riscuri catastrofice: cutremur, inundații și alunecări de teren, oferind o despăgubire în caz de daună totală de 10.000/20.000 de euro.

Conform noilor prevederi, daunele produse de cele trei riscuri de mai sus, de până la 20.000 de euro, vor fi despăgubite de PAID. Dacă pagubele sunt mai mari, 20.000 de euro vor fi despăgubiți de PAID, iar diferența de cel de-al doilea asigurator, în caz că există.

Polița facultativă se va încheia la valoarea imobilului minus 20.000 de euro, pentru care asiguratorul va aplica franșiză.

În practică, se pare că situația nu se va schimba foarte mult față de cea actuală, în ce privește costurile asigurării.

Polițele de asigurare a locuinței vor rămâne în vigoare până la data expirării, după care asiguratii vor fi obligați să încheie și o poliță PAID.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:24 - Incendiu în Japonia în timpul testării unei rachete. Instalația Agenţiei Spaţiale Japoneze a luat foc
12:24 - Semnale de alarmă la Bruxelles după victoria lui Călin Georgescu, scrie Politico. Un analist străin avertizează: „România este super importantă pentru ruși”
12:21 - Profesorul Alexandru Gussi, despre apariția lui Călin Georgescu: Un pumn în față binemeritat. Un salutar moment al adevărului. Șocul colectiv din 24 noiembrie a declanșat spirala re-democratizării
12:03 - Franța și Regatul Unit iau în considerare trimiterea de trupe și companii militare private în Ucraina. Londra neagă aceste informații
11:56 - Mihai Botez (USR): E timpul să alegem între UE și Rusia. Orice ezitare ar putea să ne arunce pe un drum al distrugerii
11:53 - În Laponia nu este zăpadă. Temperaturile au crescut de 4 ori mai repede decât în restul lumii
11:41 - Cristina Prună: Elena Lasconi, o persoană capabilă să mențină România pe drumul vest-european, pentru care s-a murit la Revoluție. Călin Georgescu este pro-rus, pro-Putin și vrea să ne ducă înapoi (VIDEO)
11:30 - Podul peste Dunăre s-a stricat deși nu a fost dat circulației. A fost construit de la zero
11:29 - Negrescu: Sper ca, dincolo de mirajul rețelelor sociale, românii să fie atenți la proiectele concrete. Experimentele politice pot cauza probleme / PSD nu are acum un lider interimar, conducerea e asigurată de colegii aleși la congres (VIDEO)
11:16 - Ionuț Stroe: Ilie Bolojan, un lider care știe să răspundă așteptărilor românilor. Prin seriozitate, prin competență și prin pragmatism, va conduce PNL către o revenire cât se poate de normală și sănătoasă (VIDEO)