Slovacia aprobă tratamentul cu ivermectină împotriva COVID-19. Medicația va putea fi obținută și din farmacii, cu rețetă

Slovacia aprobă tratamentul cu ivermectină împotriva COVID-19. Medicația va putea fi obținută și din farmacii, cu rețetă
foto: Hepta.ro / Abaca Press / IPA/ABACA

Ivermectina, o medicație utilizată pentru tratarea mai multor tipuri de infecții parazite, poate fi folosită de acum în Slovacia pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2 și poate fi obținută chiar și din farmacii, cu rețetă, transmite The Slovak Spectator.

Ministerul slovac al Sănătății a aprobat folosirea terapeutică a ivermectinei timp de șase luni. Medicația va fi folosită alături de alte tratamente, a precizat Zuzana Eliasova, purtătoarea de cuvânt a instituției, după cum a relatat TASR.

În urma deciziei guvernamentale, ivermectina poate fi importată legal în Slovacia și poate fi oferită pacienților. Prin acest demers, ministerul slovac al Sănătății a îndeplinit solicitarea asociației naționale de anesteziști, a relatat și Dennik N daily.

Ivermectina ar putea fi introdusă în curând și în protocolul de tratament anti-COVID-19 din România. Ce a spus Virgil Musta

Medicul Virgil Mustaa dezvăluit faptul că mai există câteva etape de parcurs până la momentul în care ivermectina va fi inclusă în protocolul de tratament pentru infecția cu SARS-COV-2.

„La sfârşitul anului trecut am primit două solicitări de răspuns la o adresă către Ministerul Sănătăţii, făcută de două entităţi diferite care întrebau dacă Ivermentina, medicament folosit în anumite studii clinice în Statele Unite, nu poate fi folosit şi în România.Răspunsul nostru a fost că Ivermectina de uz uman poate fi folosită, dar în studii clinice, nu să intre direct pe protocolul de infecţie SARS-Cov-2, protocolul terapeutic.În momentul în care studiile clinice desfăşurate la ora actuală în Statele Unite şi nu numai, aduc date evidente legate de eficienţa şi beneficiile acestui medicament, să adoptăm şi noi acea atitudine pe care OMS o recomandă”, a declarat Virgil Musta.

Alexandru Rafila: Nu poate fi recomandat de medic cât timp rămâne aprobat doar pentru uz veterinar

Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, a explicat că, deși medicamentul ar putea fi extrem de bun, facem parte din Uniunea Europeană, unde medicamentele de uz uman trebuie să primească undă verde din partea organismelor de specialitate, precum Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) sau Agenția națională.

„Acest medicament ar putea să fie extrem de bun, nu neagă nimeni acest lucru, dar noi suntem o țară din Uniunea Europeană. În UE, medicamentele de uz uman trebuie să fie aprobate fie de Agenția Europeană a Medicamentelor fie de Agenția Națională. Deci, în momentul în care această aprobare pentru acest medicament care va veni și noi vom știi care este doza optimă pentru tratatrea infecției cu noul coronavirus, nu este niciun fel de problemă.Dar până atunci, un medicament care ar rămâne aprobat doar pentru uz veterinar, în mod evident, nu poate fi prescris de medic, pentru că medicul veterinar nu poate să prescrie la om, iar medicul uman nu poate să prescrie un medicament care nu este autorizat pentru folosirea la om”, spune Alexandru Rafila.

Medicul a explicat că există doar două soluții, fie așteptăm aprobarea EMA, fie se începe la nivel național o precodură de evaluare a studiilor clinice care au fost făcute până acum, iar Agenția Medicamentului din România are acest drept, sub supravegherea EMA.

„Deci, este extrem de simplă chestiunea asta și atunci nu avem decât două soluții:fie să așteptăm aprobarea din partea Agenției Europene a Medicamentului fie să începem noi o procedură de evaluarea a studiilor clinice care au fost făcute până în momentul de față și Agenția Medicamentului din România are acest drept, sigur sub supravegherea Agenției Europene a Medicamentului să recomande utilizarea lui, dozajul, și forma în care se administrează la pacienții care sunt infectați Covid.Dar apare o problemă aici, care mi se pare extrem de ciudată. Noi discutăm despre vaccin, unii n-au încredere în vaccin, citesc prospectul, apropo de reacții adverse, dar sunt gata să ia în mod profilactic, permanent acest medicament, ori aceste medicamente sunt toxice. Dacă iei în fiecare zi câte o pastilă de ivermectină, efectul este cumulativ și poate să fie deosebit de toxic.Este un antiparazitar, dar este un antiparazitar folosit în sectorul veterinar”, a adăugat Alexandru Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:59 - O țară din Europa cere intrarea în NATO. Este un refugiu pentru oligarhii ruși
17:59 - Ludovic Orban: „Sunt ridicoli, râd și curcile de ei! Au făcut ședință CSAT, au speriat populația, au indus îngrijorări ca să ce? Să spună că un candidat a fost favorizat pe TikTok. Mie mi se pare mult mai gravă decizia CCR” (VIDEO)
17:29 - Schimbarea ordinii candidaților pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar duce la reluarea primului. Ce prevede legea
17:22 - Ludovic Orban: „În cursul primului tur al alegerilor prezidențiale s-a înregistrat o premieră. Nu a fost înregistrată nicio contestație de la nicio secție de votare către BEJ sau de sector! Decizia CCR nu are niciun fundament”
17:19 - Pavel Popescu, vicepreşedinte ANCOM, despre suspendarea temporară a platformei TikTok: Am propus o soluţie exagerată: / Opinia exprimată a fost una strict personală
17:08 - Jucătoarea de tenis Iga Swiatek s-a dopat! Ce sancțiune a primit
17:07 - Concluziile ședinței CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral / Un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat
16:59 - Ioan Turc (PNL): „Există o stare de tensiune în creștere. O asemenea stare n-a mai existat în societatea românească de foarte mult timp. Ne-am întors în anii ’90. Suntem, cumva, ca în perioada mineriadelor” (VIDEO)
16:58 - Susținătorii lui Călin Georgescu au ieșit în Piața Universității. Ce mesaj le-au transmis tinerilor care protestează împotriva candidatului independent
16:51 - Simona Spătaru: „Dacă la renumărare vor fi diferențe de voturi așa încât să se schimbe ordinea candidaților se anulează cu totul primul tur”